Bandidos-sjef sier han vil bli katolikk og teolog - besluttet løslatt

Fengselet mener han ennå er for farlig for et liv i frihet og at han sprer frykt bak murene. Men denne uka kan rans- og voldsdømte Lars Harnes (44) slippe ut fra forvaring - som fersk katolikk og teologistudent.

HOLDT IKKE ORD:  Bandidos-lederen Lars Harnes hilste på statsminister Kjell Magne Bondevik under et Stopp Volden-arrangement i 1999, men i årene som fulgte ble han tatt for blant annet ran, frihetsberøvelser, grov mishandling og voldtektsforsøk. Nå hever han at han har kommet på rett kjøl. Arkivfoto: SCANPIX
HOLDT IKKE ORD: Bandidos-lederen Lars Harnes hilste på statsminister Kjell Magne Bondevik under et Stopp Volden-arrangement i 1999, men i årene som fulgte ble han tatt for blant annet ran, frihetsberøvelser, grov mishandling og voldtektsforsøk. Nå hever han at han har kommet på rett kjøl. Arkivfoto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildet av daværende statsminister Kjell Magne Bondevik som håndhilser på den «angrende synderen» Lars Harnes under et Stopp Volden-arrangement i 1999, endte med å hjemsøke Krf-politikeren da Bandidos-lederen etter kort tid begikk flere grove forbrytelser.

I 2004 ble Harnes tatt for det brutale Aker Brygge-ranet der han overfalt vektere og truet dem med  pistol. Det skjedde mens han var ute på prøve fra soningen etter den såkalte Linderud-saken i 2002, en dom for frihetsberøvelser, grov mishandling og voldtektsforsøk.

Etter ranet i prøvetida endte Harnes med en tidsubestemt straff - åtte års forvaring.

Etter åtte år bak murene i Ila fengsel og forvaringsanstalt, lover Harnes bot og bedring. 44-åringen sier nå at han er religiøs, har konvertert til katolisisme og planlegger teologistudier ved Menighetsfakultetet. Det var der nettopp Bondevik tok utdanning for å bli prest på 1970-tallet.

- Min klient har i utgangspunktet valgt studiet ut fra interesse, men det er absolutt meningen å peile dette inn mot noe praktisk. Han har jo en bred livserfaring som gjør at han nok kan nyttiggjøre seg et slikt studium på mange forskjellige måter, sier Harnes' forsvarer, advokat Øystein Storrvik, til Dagbladet.

- Skal løslates Mens både påtalemyndigheten og fengselsledelsen nå vil forlenge forvaringsperioden med tre år, besluttet Asker og Bærum på mandag at Harnes er ferdigsonet.

- Dommen i Asker og Bærum tingrett er en gledelig avgjørelse og han ble veldig lettet og fornøyd med den. Vi håper at han nå raskt blir løslatt og får komme tilbake til dagliglivet og studier. Dette har vært et langt og slitsomt løp, sier Storrvik.

Dommen kom etter uttalelser fra rettspsykiatere om at risikoen for at Harnes skal utøve mer vold har blitt betydelig redusert de siste åra.

«[Han] gir tydelig og troverdig uttrykk overfor de sakkyndige av anger og fortvilelse over hva han har vært med på i forbindelse med kriminelle handlinger han er dømt for», skriver psykiaterne John Erik Berg og Bjørn Ove Gunby i sin erklæring.

De sakkyndige slår fast at 44-åringen ennå har en «blandet personlighetsforstyrrelse», men at den ikke er et like stort adferdsproblem som før. Oslo statsadvokatembeter mener på sin side at psykiaterne er for ukritiske til det Harnes selv forteller.

Knyttes til fengselsvold Ila fengsel er langt fra enige i at Harnes er klar for et liv i frihet, og antyder blant annet at andre innsatte har utøvd vold og trusler på oppdrag fra Bandidos-profilen bak murene.

I en vurdering fra november i fjor slår fengselet fast at «Harnes viser ingen evne eller vilje til å samarbeide med anstalten», og at andre innsatte er redde for Harnes etter han ble flyttet til hovedbygget i Ila og dannet en gruppering der. I rettssaken i forrige uke forklarte en fengselsinspektør at Harnes sender brev undertegnet med «Bandidos-Lars» samt et «SS»-nazisymbol, og at 44-åringen har mottatt brev der det framgår at det samles inn penger til ham på Bandidos-fester.

Harnes var på starten av 1990-tallet med på å stifte Bandidos i Norge, ble seinere leder i mc-klubben og har ikke hatt en vanlig fast jobb de siste 25 åra. Han er straffedømt totalt elleve ganger, blant annet for ran, grov vold og tyverier.

BRUTALT: Lars Harnes er blant annet dømt for det brutale og mislykkede Aker Brygge-ranet i 2004, der han blant annet truet vektere med en skarpladd pistol.
Arkivfoto: DnB / SCANPIX
BRUTALT: Lars Harnes er blant annet dømt for det brutale og mislykkede Aker Brygge-ranet i 2004, der han blant annet truet vektere med en skarpladd pistol. Arkivfoto: DnB / SCANPIX Vis mer

- Harnes har uttalt at han holder på å konvertere til katolisismen, men fengselet har ikke registrert at denne religiøse utviklingen har påvirket hans adferd eller holdninger positivt, heter det i erklæringen fra Ila.

Distanserer seg Asker og Bærum tingrett er enig i at Harnes har påvirket fengselsmiljøet negativt og at det er grunn til å frykte at han skal begå like alvorlige forbrytelser i framtida, men mener det ikke er tilstrekkelig bevist at det er en «kvalifisert og reell fare» for dette.

Dommerne mener heller ikke det er bevist at 44-åringen har hatt kontakt med Bandidos de siste månedene eller at han får penger derfra, og slår fast at det taler til Harnes' fordel at han har bolig og familie på utsiden - og at han vil bli katolikk og studere.

I dommen framgår det at Harnes i større grad enn tidligere ser ut til å distansere seg fra Bandidos, men forsvareren vil ikke kommentere nærmere hvordan Harnes per i dag karakteriserer sitt forhold til mc-klubben.

- Dette var et sentralt tema i retten og er nøye omtalt i dommen, sier Storrvik.

Statsadvokaten har anket løslatelsesdommen. I Oslo tingrett på tirsdag ba påtalemyndigheten om varetektsfengsling av Harnes i kjølvannet av anken, men også da ble han besluttet løslatt. Kjennelsen ble anket med oppsettende virkning, men om også lagmannsretten i dag eller i morgen behandler varetektsspørsmålet i Harnes' favør, kan han trolig spasere ut av Ila.

Da er han en fri mann i overskuelig framtid uten noen prøvetid, i hvert fall fram til ankesaken knyttet til selve forvaringsperioden.

Kjell Magne Bondevik ville i går kveld ikke kommentere saken.

- GLEDELIG: Advokat Øystein Storrvik er Lars Harnes' forsvarer. Han er glad for løslatelsesdommen og  vil ikke kommentere hvordan den mangeårige klienten nå karakteriserer sitt forhold til Bandidos.
Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
- GLEDELIG: Advokat Øystein Storrvik er Lars Harnes' forsvarer. Han er glad for løslatelsesdommen og vil ikke kommentere hvordan den mangeårige klienten nå karakteriserer sitt forhold til Bandidos. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer