Bandidos til Strasbourg

Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) har sagt ja til å behandle den omstridte Bandidos-dommen fra Borgarting lagmannsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen kan være ugyldig, og av den grunn i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Det er forsvarerne til de fem som ble dømt til lange fengselsstraffer i lagmannsretten 24. mars i 2003 som har brakt saken inn for domstolen i franske Strasbourg.

Dette skjer etter at Høyesterett avslo ankene deres i september samme år.

Inhabil

-  Vi mener det er begått saksbehandlingsfeil, fordi en av de juridiske dommerne under hovedforhandlingen i lagmannsretten hadde vært med i et kjæremålsutvalg som behandlet en fengslingskjennelse i Bandidos-saken, sier advokat Sverre Næss, som forsvarte en av de tiltalte.

-  Vi mener at dette gjør denne dommeren inhabil. Dessuten viste det seg at et jurymedlem hadde vært avhørt av politiet som vitne i saken bare uker etter bombeeksplosjonen i 1997. Dette ble først oppdaget etter fem dager i lagmannsretten. Jurymedlemmet ble straks dimittert, sier Næss.

16 års fengsel

-  Vi forsvarere mente at vitnet kunne ha påvirket juryen på grunn av sin vitnestatus. Vi ønsket at saken skulle komme opp på nytt for en ny lagmannsrett, men vi fikk ikke gjennomslag, sier Næss.

 BANDIDOS-BOMBEN:  Hovedkvarteret til Bandidos i Drammen ble sprengt i lufta i 1997. En kvinne omkom i eksplosjonen. Foto: Odd R. Andersen
BANDIDOS-BOMBEN: Hovedkvarteret til Bandidos i Drammen ble sprengt i lufta i 1997. En kvinne omkom i eksplosjonen. Foto: Odd R. Andersen Vis mer

Det var like før midnatt 4. juli 1997 at Bandidos-hovedkvarteret i Drammen ble sprengt i lufta. En kvinne, som tilfeldigvis passerte forbi i bil, ble drept momentant, og det ble gjort skader for 273 millioner kroner.

I lagmannsretten ble fem menn dømt. Tre fikk seks års fengsel, en fikk 12, mens den antatte hovedmannen, kalt Rotta, fikk hele 16 år.