Banditt-dronninga møtte døden i går

Hennes død var like dramatisk som hennes liv. Den legendariske «bandittdronninga» Phoolan Devi ble i går brutalt skutt ned og drept utenfor sitt hjem i New Delhi. Hele India er i sorg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun var hatet av mange, men elsket av flere. Devi karakteriseres som en høylytt provokatør, en vakker, sjarmerende kvinne og en brutal banditt. Hun startet sin karriere som bandeleder og endte opp som fredspriskandidat og parlamentsmedlem.

Enkelte indere tilber henne som en reinkarnasjon av krigsgudinnen Kali.

Klokka halv to i går, etter et møte i underhuset, ble hun truffet av fem dødelige kuler. Hundrevis av tilhengere samlet seg i går ved hjemmet hennes i New Delhi, hvor drapet fant sted.

ET ØYEVITNE FORTELLER til avisa The Times of India at Devi segnet om mens tre maskerte menn løp fra åstedet og flyktet videre i en grønn bil. Våpnene lå igjen på bakken. En sikkerhetsvakt og en annen sivilperson pådro seg skuddskader i angrepet. Devi ble erklært død da hun ankom sykehuset.

Poolan Devi

  • Født i 1963
  • Ble giftet bort 11 år gammel
  • Startet sin bandittkarriere i 20-årsalderen
  • I 1981 ble den største forbryterjakten i Indias historie iverksatt med 2000 politimenn og et helikopter for å fange Phoolan Devi. Hun var mistenkt for en massakre som kostet 20 mennesker livet.
  • Devi overga seg i 1983. De fleste av hennes menn var døde, og hun slet med helsa. Premisset for å overgi seg var at hun ikke skulle henges. Hun sonet 11 år, anklaget for 48 lovbrudd. Det var aldri noen rettssak.
  • Valgt inn i parlamentet i 1993

  • Skutt og drept 25. juli 2001

Politiet i New Delhi har slått full alarm og forseglet byen, men har få spor å gå etter i jakten på gjerningsmennene.

Underhuset gikk i går ut og bekreftet nyheten om Devis død, og markerte drapet med ett minutts stillhet, før de - i respekt for den døde - hevet møtet.

BANDITTDRONNINGA VAR foruten medlem av parlamentets underhus også de kasteløses symbol på motstand. Hun var den kasteløse kvinnen som gjorde det utenkelige: opprør mot overklassen. Devi vokste opp som ei kasteløs fattigjente og giftet seg i en alder av 11, men ble mishandlet, voldtatt og seinere forlatt av ektemannen. I flere år levde den unge jenta som en omstreifende røver i de nordlige indiske statene Uttar Pradesh og Madhya Pradesh. Livet var tøft. Devi ble kidnappet og massevoldtatt offentlig. Ved ett tilfelle ble hun tvunget til å marsjere naken gjennom en landsby - den verste krenkelse en indisk kvinne kan bli utsatt for.

- De tok min ære, sa Devi om episoden.

Hun følte seg som de rikes eiendom, har hun sagt i seinere intervjuer, og fikk etter hvert som hun opparbeidet seg en fryktet bandittstatus, stor glede av å hevne seg på de som hadde mishandlet henne. Historien vil også ha det til at den lille, sinte kvinnen drepte 22 menn for å hevne en gjengvoldtekt, og at elskeren hennes ble myrdet av høykastebanditter. I 1995 kom filmen «Bandit Queen», som ble en verdenssuksess. Devi ble framstilt som en kvinnelig Robin Hood - bandelederen som kjempet for de fattige.

PÅ VALENTINSDAGEN 14. februar 1981 invaderte bevæpnede banditter ledet av ei ung jente den vesle landsbyen Behmai ved den hellige Yamuna-elva. Bandittene forlangte gull, sølv og utleveringen av to rivaliserende banditter, skriver magasinet Atlantic Monthly. Etter en times leting uten resultat, roper ei jente med rødlakkerte negler og ildrøde lepper, kledd i beige politifrakk og olabukse, gjennom en megafon:

- Hvis dere ikke utleverer bandittene, vil jeg stikke geværet mitt opp i rumpa deres og rive dem fra hverandre.

Geværet hang over skulderen hennes, og belter med ammunisjon foldet seg rundt brystkassa, forteller øyevitner. Landsbyboerne tryglet for sitt liv og nektet for å skjule forbrytere.

- Dere lyver, skrek jenta gjennom megafonen.

- Jeg skal lære dere å fortelle sannheten.

Landsbyens 30 menn ble ført på rekker ned til elva mens jenta i sinne rev turbanene av hodet deres og slo geværkolben mot skrittet. Ved elva måtte mennene knele. Hvem som så ga ordre om å skyte er uklart, men sikkert er det at 30 høykastemenn falt i bakken. 22 av dem var døde.

POLITIET ANKLAGET 23-år gamle Devi for å stå bak massakren. Devi nektet og hevdet mennene hadde voldtatt henne.

- Det fantes bare to alternativer: å akseptere eller å gjøre opprør, sa hun i et intervju med Dagbladet i 1996, og tilføyde:

- Inne i meg kokte hatet, og opprøret bare vellet fram.

Politiet utlovet en dusør på rundt 100000 kroner for røverdronningens hode, og etter to år på flukt overga hun seg mot løfter om å slippe dødsstraff. I en stor seremoni la hun geværet ned foran føttene på delstatens hovedminister. Sju tusen tilhengere ropte og hyllet henne. Fattigjenta hadde blitt en levende legende.

I ELLEVE ÅR satt bandittdronninga fengslet uten tiltale, før hun omsider ble frikjent. Til Dagbladet ga hun uttrykk for å være stolt over å ha gjort motstand:

- Jeg angrer ingenting. Der det fins undertrykkelse, oppstår det også motstand. At mennesker iblant tyr til vold, er bare naturlig, sa hun med bestemt stemme.

Hun håpet også at hennes liv kunne hjelpe andre undertrykte kvinner til å finne mot.

- Kanskje kan de tenke at, ja, det fantes en Phoolan Devi, og hvis hun kunne, så kan jeg også.

Phoolan Devi - en gang en av Indias mest ettersøkte forbrytere - håpet hun gjennom politikken kunne bidra til å bli kvitt kastesystemet, og fikk i 1996 plass i parlamentets underhus. I 1998 ble hun slått ut av en hindunasjonalist, men gjorde comeback i 1999.

- Det er fint å være her. Nå kan jeg søke rettferdighet for de fattige, sa Devi under parlamentets åpningsseremoni i 1996.

I 1998 ble Phoolan Devi foreslått til fredsprisen.

SKUTT OG DREPT: Den indiske politikeren Poola Devi (38) - bedre kjent som «the bandit queen» - ble i går skutt og drept av tre maskerte menn. Slektninger og politiske kolleger samlet seg i sorg rundt båren.