Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Banebrytende forskning fikk lamme Darek på bena

- Det er større en menneskets første skritt på månen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Darek Fidyka (38) fra Polen ble lam fra brystet og ned etter at han ble utsatt for et grovt knivangrep i 2010.

Nå, fire år senere kan han, takket være en banebrytende tranplantasjonsbehandling, gå igjen ved hjelp av et støtteapparat, og sakte men sikkert opplever han å få følelsen tilbake i underkroppen.

• Se video over
Historisk forskjell Ifølge den britiske forskeren Geoffrey Raisman, som har ledet teamet som har forsket frem behandlingen, er Fidyka den første menneskelige pasienten som har bevist at transplantasjonen virker.

- Dette er større enn menneskets første skritt på månen. Vi tror prosedyren, som Fidyka har bevist virkningen av, vil utgjøre en historisk forskjell i behandingen av ryggmargslammelse for fremtiden, sier han til BBC.

Brukte nerveceller fra nesa I samarbeid med det britiske forskningsteamet injeserte Fidykas polske leger nerveceller som står for luktesansen i nesa, inn i de ødelagte delene av ryggmargen hans.

Denne formen for celler kalles glia, eller lim på latin, ikke uten grunn. De finnes også i det perifere nervesystemet og har evnen til å dele seg, og potensielt skape nye nervebaner i ryggmargen.

Dette kombinert med mye trening har gjort at Fidyka nå kan bevege seg mer og mer og til at han gradvis får tilbake noe av følelsene i underkroppen.

Gir håp De positive resultatene har sjokkert ledende britiske legene på feltet etter at de ble publisert i det medisinske tidsskriftet Cell Transplantation: The Regenerative Medicine Journal.

HISTORISK: Forskningsteamet bak transplantasjonbehandlingen mener Fidykas gode resultater bekrefter en revolusjon innen behandlingen av pasienter men lignende lammelser. Foto: BBC
HISTORISK: Forskningsteamet bak transplantasjonbehandlingen mener Fidykas gode resultater bekrefter en revolusjon innen behandlingen av pasienter men lignende lammelser. Foto: BBC Vis mer

Nå planlegger forskningsteamet ved University College London å behandle flere pasienter med samme diagnose med lignende transplantasjoner.

CELLER FRA NESA: Legene injeserte nerveceller fra det som utgjør luktesansen vår, merket grønt i bildet over, inn i de ødelagte delene av ryggmargen da de skal ha en bindene effekt. Foto: BBC
CELLER FRA NESA: Legene injeserte nerveceller fra det som utgjør luktesansen vår, merket grønt i bildet over, inn i de ødelagte delene av ryggmargen da de skal ha en bindene effekt. Foto: BBC Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media