Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Banebrytende studie: Hjerneimplantat hjelper lamme aper å gå igjen

Implantatet har nylig blitt testet på to rhesusaper, som hadde blitt lamme etter en ryggmargskade.

Får LAMME APER TIL Å GÅ: Et internasjonalt samarbeid mellom flere forskere har funnet en måte å få lamme aper til å kunne gå igjen. I framtiden kan det bli brukt på mennesker. I... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny type hjerneimplantat kan i framtiden bli brukt til å få lamme mennesker til å gå igjen.

Implantatet har nylig blitt testet på to rhesusaper, som hadde blitt lamme etter en ryggmargskade. Apene begynte å gå igjen etter at forskere opererte inn et trådløst implantat for å kontrollere bevegelseevnen, ifølge den nye studien.

Ved ryggmargskader stopper signalet fra hjernen der skaden oppstår. Forskerne har funnet en omvei som gjør at signalene dekodes på en datamaskin, for så å bli sendt videre til et implantat som er operert inn i ryggraden.

Det er et internasjonalt samarbeid som står bak prosjektet, med det sveitsiske forskningsinstituttet École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) i spissen, skriver Nature.

I løpet av seks dager fikk apene kontroll over det lamme beinet og kunne gå på en tredemølle.

Nå tror forskerne det kan bli prøvd ut på mennesker i framtiden.

- For første gang kan jeg se for meg at en pasient som er fullstendig lammet vil adlyde hjernens signaler til ryggmargen via denne trådløse styreenheten, sier Jocelyne Bloch, nevrokirurg ved universitetssykehuset i Lausanne.

- Mange utfordringer

Implantatet fungerer ved dekoding av hjernens aktivitet som er forbundet med gangbevegelser, som så videresender denne informasjonen til ryggmargen gjennom elektroder som stimulerer nervebanene som aktiverer beinmuskulaturen.

Apene kunne ved hjelp av implantatet bevege beina slik de ønsket. At systemet er trådløst gjorde også at apene kunne bevege seg fritt uten begrensninger.

Det er første gang at denne typen teknologi gjenoppretter bevegelser hos primater.

- Men det er mange utfordringer foran oss, og det kan ta flere år før alle komponentene i denne intervensjonen kan testes på mennesker, sier hjerneforsker Gregoire Courtine ifølge Newsweek.

Apene i dette forsøket var lammet i det ene beinet, så det vil bli en større utfordring å få tilbake bevegeligheten i begge beina til lamme mennesker. Det krever også balanse, styreevne og å unngå hindringer, skriver BBC.

RØRTE HELE SALEN: I 2010 ble Chris fortalt at han hadde tre prosent sjanse for noen gang å få bevegeligheten tilbake fra halsen og ned etter at han ble lam. Da han skulle ta imot vitnemålet overraket han alle. Video: Crocker / SCICANFoundation Vis mer

Lam mann gikk igjen

Nylig ble det utført en banebrytende transplantasjon som fikk en lammet mann til å gå igjen.

Polske Darek Fidyka ble lam fra brystet og ned etter et knivangrep i 2010. Nå kan han bevege seg igjen etter en banebrytende transplantasjon utført av polske leger i samarbeid med britiske forskere.

Se video om Fidyka nederst i denne artikkelen.

VERDENS FØRSTE: Polske Darek Fidyka ble lam fra brystet og ned etter et knivangrep i 2010. Nå kan han bevege seg igjen etter en banebrytende transplantasjon utført av polske leger i samarbeid med britiske forskere. Video: BBC Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!