Nye funn om indisk variant:

- Bane­brytende

Pfizer-vaksinen er bare 33 prosent effektiv mot den indiske varianten etter første dose, men hele 88 prosent effektiv etter andre dose, opplyser Public Health England. Funnene omtales som banebrytende.

EFFEKT: Public Health England har undersøkt vaksinenes effekt mot symptomatisk covid-19 hos over 1000 personer som har fått påvist den indiske varianten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
EFFEKT: Public Health England har undersøkt vaksinenes effekt mot symptomatisk covid-19 hos over 1000 personer som har fått påvist den indiske varianten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Nylig presenterte Public Health England (PHE), Folkehelseinstituttets søsterinstitutt i Storbritannia, nye funn om coronavaksinenes effekt mot den indiske virusvarianten. Funnene viser at vaksinene er nær like effektive mot den varianten som mot den britiske virusvarianten etter andre dose.

- De nye funnene er banebrytende. Dette viser hvor effektivt coronavaksinasjonsprogrammet vårt er for å beskytte de personene som vi er glad i, sier Storbritannias helseminister Matt Hancock i en pressemelding, og legger til at dette viser hvor viktig den andre dosen er for å sikre at man er så beskyttet som mulig mot covid-19 og de forskjellige variantene.

Folkehelseinstituttet har lenge vært bekymret for den indiske varianten, blant annet fordi man har vært usikre på hvor effektive vaksinene er mot den.

ÅPNER OPP: - Oslo har klart å slå smitten ned igjen og igjen, sa Raymond Johansen da han møtte pressen og la fram nye lettelser for hovedstaden fredag 21. mai 2021. Video: Oslo kommune Vis mer

Funnene

PHEs funn viser hvor effektive vaksinene er mot symptomatisk covid-19 som følge av infeksjon med den indiske varianten, men påpeker at vaksinene trolig er enda mer effektive for å hindre alvorlig sykdom og død.

Funnene viser at Pfizer-vaksinen og AstraZeneca-vaksinen er 33 prosent effektive mot den indiske varianten etter første dose. Til sammenlikning er vaksinene omkring 50 prosent effektive mot den britiske varianten etter første dose.

Men etter andre dose derimot, er Pfizer-vaksinen hele 88 prosent effektiv mot den indiske varianten. Til sammenlikning er den 93 prosent effektiv mot den britiske varianten etter andre dose.

Mens AstraZeneca-vaksinen er 60 prosent effektiv mot den indiske varianten etter andre dose, og 66 prosent effektiv mot den britiske varianten etter andre dose.

KLAR: Erna Solberg (H) vil ta i bruk vaksinesertifikat så snart det er klart. Vis mer

Forhindret 13 000 dødsfall

Årsaken til den store forskjellen mellom vaksinenes effekt etter andre dose kan skyldes at det kan ta noe lengre tid før man oppnår maksimal effekt av AstraZeneca-vaksinen enn Pfizer-vaksinen, opplyser PHE.

I Norge bruker man ikke AstraZeneca-vaksinen, ettersom myndighetene har tatt den ut av vaksinasjonsprogrammet som følge av at den kan knyttes til svært sjeldne og alvorlige bivirkninger.

PHE anslår at fram til 9. mai så hadde vaksinasjonsprogrammet i Storbritannia forhindret 13 000 dødsfall og 39 100 innleggelser blant eldre i England.

NYE REGLER: Fredag 21. mai la Erna Solberg fram nye lettelser. Fra 27. mai gjelder følgende nasjonale regler i Norge. Video: Regjeringen Vis mer

Gjenåpningsplaner

Lørdag formiddag sa overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet at de ikke tror at den indiske varianten vil ødelegge Norges gjenåpningsplaner.

- Vi har fulgt med på den indiske varianten en stund, og vi har jo hatt noen tilfeller her i Norge, blant annet et utbrudd i Bergen for noen uker siden. Og i Storbritannia ser det ut til at den varianten etter hvert vil overta for den såkalte britiske varianten. Det gjør den fordi den sannsynligvis er litt mer smittsom enn den britiske varianten, som vi har mest av i Norge, sa Aavitsland og fortsatte:

- Og så kan det se ut til at vaksinene virker litt dårligere på den indiske varianten, men fortsatt veldig godt, da. Så vi skal følge med på hva som skjer med den indiske varianten her hjemme også, men vi tror nok ikke at den skal klare å ødelegge planene for gjenåpning og vaksinasjon framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer