Baneheia-dømte Jan Helge Andersen (33) skal sykle Birkebeinerrittet

Forberedt på reaksjoner.

 REAKSJONER: Jan Helge Andersen er forberedt på reaksjoner når han skal sykle Birkebeinerrittet til helga. Foto: Eivind Pedersen/Dagbladet.
REAKSJONER: Jan Helge Andersen er forberedt på reaksjoner når han skal sykle Birkebeinerrittet til helga. Foto: Eivind Pedersen/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Baneheia-dømte Jan Helge Andersen (33) klarer ikke la være å tenke på det han har gjort. Han er forberedt på reaksjoner når han slipper ut, og når han neste lørdag sykler Birkebeinerrittet, skriver Fædrelandsvennen.no.

- Jeg tenker på det jeg gjorde hver dag, og jeg jobber med det hele tiden. Nå har jeg sittet 14 år i fengsel, det er lenge. Jeg har betalt for det jeg gjorde. Nå er det bare å betale erstatningskravet, sier Jan Helge Andersen til avisa.

Voldtatt og drept 21. mai 2000 ble åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen og ti år gamle Lena Sløgedal Paulsen funnet drept i Baneheia i Kristiansand. Da de ble funnet voldtatt og drept reagerte hele Norge med vantro og sjokk. Saken vakte også oppmerksomhet i utlandet.

1. juni 2001 ble Viggo Kristiansen dømt til 21 års fengsel og ti års sikring for overlagt drap og voldtekt av de to jentene, og Jan Helge Andersen til 19 års fengsel for forsettlig drap på Stine Sofie Sørstrønen og voldtekt av henne og Lena Sløgedal Paulsen.

Bør sone hele straffen Jan Helge Andersen kan vurderes for prøveløslatelse etter å ha sonet to tredjedeler av straffen. Tidligere har moren til en av jentene sagt at hun mener han bør sone hele straffen før han slipper ut av fengslet.

Sammen med 16 500 andre skal han neste helg sykle Birkebeinerrittet som går fra Rena til Lillehammer. Han sier til avisa at han gradvis har blitt vant med å være i store folkemengder, og at han er klar over at det kan komme noen reaksjoner når han skal delta i arrangementet.

19 års fengsel Han deltar på et lag med åtte innsatte fra Berg fengsel i Tønsberg. Her sitter Jan Helge Andersen på åpen soning, etter at han i 2002 ble dømt til 19 års fengsel for voldtekt og drap.

- Kommer det reaksjoner, så kommer det reaksjoner. Da må jeg ta det som kommer, tenke gjennom det og gjøre det på beste mulige måte. Det er vanskelig å si hva en skal gjøre i en slik situasjon fram til en står der og noen sier noe, sier Jan Helge Andersen.

I fjor vår kunne han første gang ha søkt om løslatelse, etter å ha sonet ferdig to tredjedeler av straffen. Jan Helge Andersen har ennå ikke søkt, og han er usikker på hvordan løslatelsen blir.

Frykter for reaksjonene Han frykter for reaksjonene når han slipper ut av fengslet, og forteller i intervjuet at «det er folk der ute som ikke liker meg på grunn av det jeg har gjort. Jeg vet det vil komme reaksjoner fra noen, og det er bare noe jeg må håndtere og leve med».

Han sier han forstår at de etterlatte reagerer på permisjonene til han og meddømte Viggo Kristiansen, som nylig var ute alene for første gang.

- Jeg forstår det veldig godt. Når jeg er på permisjon prøver jeg å vise hensyn og ikke være så synlig i bybildet. Det er det eneste jeg kan gjøre for demme opp mot den frykten de har, sier han til Fædrelandsvennen.

Viggo Kristiansen fikk fem timers permisjon i begynnelsen av august, denne gang uten tilsyn. Han har tidligere vært ute på turer i skog og mark, samt skiturer og isfiske sammen med voktere.

De etterlatte har reagert på at de ikke har blitt varslet om Jan Helge Andersens tidligere permisjoner. De har vært redd for å møte han på gata under disse permisjonene.

Tidligere i år ble det kjent at Viggo Kristiansen har anmeldt Jan Helge Andersen for falsk forklaring i Baneheia-saken. 34-åringens forsvarer Arvid Sjødin kaller saken et justismord og mener den må prøves på nytt for retten.