Baneheia-mor saksøker staten

Drapsdømte Jan Helge Andersen fikk permisjon i jula.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moren til en av de to drepte jentene i Baneheia-saken går til rettssak mot Justisdepartementet fordi drapsdømte Jan Helge Andersen fikk feire jul med familien sin.

Andersen gikk ut gjennom porten på Skien fengsel klokken 9 lille julaften. Permisjonen varte i 78 timer, og fant sted seks og et halvt år siden drapene i Baneheia, skriver Aftenposten.

Andre permisjon

Oppholdet utenfor fengselet var det andre siden dommen på 19 års fengsel ble avsagt. Den første permisjonen fikk Andersen i september, nesten nøyaktig på seksårsdagen for pågripelsen. Tidligere har han kun fått forlate fengselet i følge med fengselsbetjenter.

Ada Sofie Austegard setter svært liten pris på at mannen som er dømt for å ha drept hennes åtte år gamle datter, er blitt innvilget permisjon.

- Det hun risikerer, er at hun selv eller familien hennes skal påtreffe Andersen i nærmiljøet. Tanken på dette er en stor psykisk belastning. Hun ønsker derfor å bli hørt i forbindelse med at man vedtar slike permisjoner, sier advokat Håkon Brækhus.

Ikke klagerett

Fengselet har svart at vedtaket om permisjon er noe hun som etterlatt ikke har mulighet til å påklage. Hun har kun rett til å bli varslet om at permisjonen skal finne sted.

Austegard går derfor til sak mot Justisdepartementet. I stevningen krever hun dom for at hun, som mor til drapsofferet, har klagerett over framtidige permisjonsvedtak.

- Hensikten er å få vurdert den prinsipielle siden av dette. Vi ønsker en rettslig vurdering av om etterlatte har rett til å bli hørt, sier Brækhus. (NTB)

<B>VIL BLI HØRT:</B> Ada Sofie Austegård er moren til Stine Sofie Sørstrønen som ble drept i Baneheia i mai 2000.
<B>PERMISJON:</B> Drapsdømte Jan Helge Andersen hadde permisjon fra Skien fengsel tre dager i jula.