Baneheia-mor vant retten til å klage

Kan protestere når datterens drapsmenn får permisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ada Sofie Austegard har full rett til å klage på at hennes datters drapsmenn blir sluppet ut på permisjon, fastslår Oslo tingrett.

Austegard har flere ganger klagd på at Jan Helge Andersen har fått soningspermisjon, men er i rettvesenet blir avvist fordi hun ikke har «klageinteresse». I en fersk kjennelse fredag gir Oslo tingrett Austegard fullt medhold i at hun har slik klageinteresse.

Det innebærer at Austegard har rett til å klage for eksempel når mennene som drepte hennes datter får permisjon fra soningen, og få denne klagen behandlet. Avgjørelsen får virkning også for andre pårørende i alvorlige straffesaker, såfremt den ikke blir påkjært.

Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen drepte og voldtok Stine Sofie Sørstrønen (8), Austegards datter, og Lena Sløgedal Paulsen (10) i mai 2000. Andersen ble dømt til 19 års fengsel.

I fjor fikk han innvilget sin første permisjon fra Skien fengsel og har siden fått forlate fengselet omtrent en helg i måneden.

(NTB)

FÅR KLAGERETT:  Ada Sofie Austegard har full rett til å klage på at hennes datters drapsmenn blir sluppet ut på permisjon, fastslår Oslo tingrett. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
FÅR KLAGERETT: Ada Sofie Austegard har full rett til å klage på at hennes datters drapsmenn blir sluppet ut på permisjon, fastslår Oslo tingrett. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer