Baneheia-saken er i gang

KRISTIANSAND: Rettssaken mot Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen er åpnet. Domstolen behandler krav om lukkede dører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pressehorden er allerede på plass i lokalet, NRK har gjennomført de første sendingene og en tegner har tatt fram blokka og begynt å lage skisser. TV2 og NRKs kameraer sveiper kontinuerlig over lokalet for å fange opp stemningen. I bakgrunnen er seks politifolk som skal kontrollere rettssalen, de snakker lavmælt mens de studerer de to utgangene og de få vinduene i det brune lokalet. De er her for å passe på at de tiltalte ikke flykter - og på at ingen angriper dem.

Alle pressefolkene må identifisere seg med pressekort, ingen skjult hevner skal kunne snike seg inn i lokalet under dekke av å være journalist. Sannsynligvis får ingen andre ennn pressen og de pårørende være tilstede under saken. Detaljene er så grove at de vanlige reglene om offentlighet for publikum sannsynligvis blir tilsidesatt, og dørene lukkes for alle andre.

Når sorenskriver Jørn Ree slår klubba i dommerpulten, setter han retten for en av de tristeste og groveste sakene Norge har sett.

Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen ble voldtatt i Baneheia. Deretter ble de stukket i hjel med kniv.

De tiltalte har ikke sett hverandre etter pågripelsen. Jan Helge Andersen har tilstått at han og barndomsvennen Viggo Kristiansen misbrukte og drepte de to forsvarsløse småbarna. Han har gitt detaljer som gjorde at politifolkene som avhørte ham, etterpå trengte psykologhjelp. Allerede i ettermiddag kan Andersen bli bedt om å innta vitneboksen. Av de to tiltalte er det Viggo Kristiansen som skal sitte nærmest journalistene. Vi vil se på alle bevegelser og blikk for å prøve å fatte hva han har gjort. Dette er ikke film. Det er ond virkelighet.