Baneheia-siktede ferdig observert

Ekspertene er nå ferdige med den judisielle observasjonen av de to siktede i barnedrapene i Kristiansand. Rapportene vil fastslå hvorvidt de to er strafferettslig tilregnelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriminalsjef Arne Pedersen mottok rapporten på Andersen i går, og har i dag fått rapporten om Viggo Kristiansen. Han ønsker ikke å kommentere innholdet i rapportene.

Rapportene er viktige for påtalemyndighetene når tiltale skal utformes. Hvis de tiltalte ikke regnes som strafferettslig tilregnelige kan de heller ikke dømmes for drapene - uansett skyld. I så tilfelle må påtalemyndighetene i stedet gå til sikringssak.

Hvis de sakkyndige finner at de tiltalte har varig svekkede sjelsevner kan dette påvirke både tiltale og straff (se faktaboks).

- Ingen kommentar

Tore Pettersen, som forsvarer Viggo Kristiansen, ønsker ikke å si noe om innholdet i rapporten.

- Jeg får rapporten først i morgen, og vil først diskutere den med min klient, sier han til Dagbladet.no.

Ben Fegran, som forsvarer Jan Helge Andersen, ønsker heller ikke å kommentere innholdet i rapporten.

Veteran

Observasjonen av Viggo Kristiansen er gjennomført av professorene Kjell Noreik og Jofrid Alise Nygaard, mens Tor Damman og Olav Bakke har undersøkt Jan Helge Andersen.

70 år gamle Noreik har foretatt mer enn 700 slike observasjoner de siste 40 årene, og var blant annet sakkyndige i Birgitte Tengs-saken.

- Vi ble ferdige med vår observasjon like over nyttår. Rapporten er nå sendt våre oppdragsgivere, sier han til Dagbladet.no.

Faktaboks:

Dette sier loven

Straffeloven sier at en handling ikke er straffbar, når «gjerningsmannen ved dens foretagelse var

sinnssyk eller bevisstløs». Rettspsykiatere vil konkludere med sinnssykdom når det er klare vrangforestillinger, klare tenkningsforstyrrelser og sannsynlige hallusinasjoner eller andre psykiske forstyrrelser som gjør at personen ikke har evnen til realistisk vurdering

av sitt forhold til omverdenen.

Hvis det er fare for gjentakelse av en ellers straffbar handling foretatt i sinnssykdom eller bevisstløshet, eller av en person med «mangelfullt utviklede eller varig svekkede sjelsevner», kan personen i stedet dømmes til sikring. Hvis en person er tilregnelig, men har svekkede sjelsevner, kan sikring komme i tillegg til vanlig straff.

«Mangelfullt utviklede sjelsevner» vil omhandle mennesker som har psykisk utviklingshemming, alvorlige

personlighetsforstyrrelser eller ikke normal voksen utvikling av sin seksualitet.

Kilde: Magasinet 27.5 2000

VETERAN: Kjell Noreik har nettopp blitt ferdig med den judisielle observasjonen av Viggo Kristiansen, en av de to siktede i barnedrapssaken. Noreik har gjennomført over 700 slike observasjoner.