Banens siste mohikaner

Navn: Zinedine Zidane Alder: 28 år Yrke: Fotballspiller

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to år siden ble det franske ballgeniet Zinedine Zidane kåret til verdens beste fotballspiller. Oddsene for at han får samme utmerkelse i år er ikke høye, hvis han avslutter EM som han har begynt. Selv for relativt fotballukyndige øyne er det en rein fryd å se hvordan han behandler så vel lærkule som motspillere under årets mesterskap.

Zidane har dessuten en fotballfilosofi som skiller ham fra de fleste andre stjernene: «I fotball må man dele for å oppnå noe. Jeg gir ballen til en lagkamerat 99 av 100 ganger dersom jeg syns han er bedre plassert.» Denne uegoistiske innstillingen gir han sin far all ære for å ha podet inn i ham. Foreldrene er opprinnelig fra Algerie, men Zinedine vokste opp sammen med fire søsken i et av innvandrerkvarterene i Marseilles forsteder.

I dag er han selv godt gift med spanske Veronique og har kalt opp sin første sønn etter et gammelt forbilde på Marseilles lag fra den gangen Zinedine selv var en av hundrevis av guttunger fra slumkvarterene som ivrig fulgte favorittlagets treninger og kamper.

Utenfor fotballbanen er 187 centimeter høye og 80 kilo tunge Zinedine Zidane en meget beskjeden ung mann, som ikke trives spesielt godt i fotografenes blitzregn på pressekonferansene. Men så snart han setter sine knottekledde føtter på en fotballbane, er han den ubestridte sjefen. Like kjølig som en fryseboks og like teknisk begavet som en romferjemekaniker - for å velge blant noen av de mer nøkterne karakteristikkene som fins av ham i arkivene.

Fotballens siste mohikaner blir han også kalt - og den siste av det fascinerende ballspillets store playmakere som ennå ikke er blitt ødelagt av den moderne taktikken. Det er med et aldri så lite grøss vi forestiller oss hva enøyde taktikkadvokater som Drillo og Nils Johan Semb ville satt denne mannen til av oppgaver for å forsvare bakrommet...

Under EM i Frankrike for 16 år siden møttes også Frankrike og Portugal i en av semifinalene. Den gangen var 12 år gamle Zinedine «Zizou» Zidane ballgutt. I dagens kamp vil han ganske sikkert også inneha en ballfordelerrolle, men av en helt annen bonitet og definitivt innenfor de hvite markeringene - og dessuten helt sikkert en hovedrolle. For 16 år siden vant Frankrike til slutt 3- 2. Skal vi våge oss på et forsiktig tips om et resultat i samme retning i dagens match? Og at mannen med nr. 10 på ryggen vil være en sentral person bak Frankrikes scoringer?