Bang-Hansen vant

NRK-ledelsen ville ikke vitne for Pål Bang-Hansen i søksmålet han anla mot P4. Nå har Bang-Hansen vunnet saken, men midt i seiersgleden er han skuffet over mangelen på støtte fra sin arbeidsgiver: - Det er litt bittert å tenke på at jeg har måtte gjøre alt selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen før han skulle i Oslo byrett for å føre saken mot P4, fikk Pål Bang-Hansen beskjed om at NRK-ledelsen ikke ville vitne til hans fordel i rettssalen.

Han hadde tidligere fått forståelse av at en representant for NRK ville møte opp, for blant annet å forklare retten at institusjonens bistillingsreglement nekter Pål Bang-Hansen selv å opptre i radioreklame. NRK-ledelsens begrunnelse for ikke å stille i retten, slik Bang-Hansen oppfattet den, var manglende tro på at han ville vinne saken.

Full støtte

I går kom domsslutningen fra byrettsdommer Vigdis Berg - og hun gir Bang-Hansen full støtte: P4 må betale 20000 kroner i erstatning til den kjente programlederen, samt hans saksomkostninger, for å ha sendt en reklame der stemmen hans blir etterliknet.

Kringkastingssjef Einar Førde innrømmer at det ble tatt en beslutning om ikke å vitne for Bang-Hansen i retten:

- Men det var ut fra en vurdering av at det dreide seg om en sak av privat karakter.

- Men er det ikke viktig for NRK å forhindre at medarbeidere blir misbrukt i reklameøyemed?

- Jo, saken har sine prinsi- pielle sider også og jeg skal love å studere dommen nærmere for å vurdere om det er aktuelt for NRK å engasjere seg, sier Førde.

Vurderer anke

For selv om dommen fra Oslo byrett er klar, er det fortsatt et åpent spørsmål om den vil bli stående. P4 og deres prosessfullmektig Nils Eivind Risvand vil vurdere å anke. Hvis nødvendig helt til Høyesterett.

- Vi skal nå se nærmere på dommen, men jeg mener absolutt at saken er så prinsipiell at den kan være interessant for Høyesterett, sier Risvand.

Dette innebærer selvsagt en stor risiko for Pål Bang-Hansen. Hvis lagmannsretten eller Høyesterett skulle omgjøre dommen, kan han bli sittende med ansvar for en betydelig sum saksomkostninger.

- Men selv om NRK ikke vil hjelpe meg videre, er jeg villig til å ta risikoen, sier han.

Full seier

Bang-Hansen og hans prosessfullmektig Morten Foros Krohnstad anser nemlig domsslutningen som en full seier - selv om erstatningssummen på 20000 kroner er 80000 lavere enn hva de krevde.

- Jeg ville stoppe den kommersielle utnyttelsen av meg selv. Dette har retten forstått, og det skulle egentlig bare mangle. Jeg håper dommen nå skaper presendens slik at dette stopper helt opp, sier Bang-Hansen.

Han takker for støtte fra andre NRK-kolleger som har vært utsatt for et liknende reklame-misbruk.

- Men er du glad nok til å unne deg en liten seiersfest?

- Akkurat nå er jeg glad nok til å unne meg et glass mineralvann. Champagnen får vente.

FULL SEIER: Pål Bang-Hansen får 20000 i erstatning fra P4 fordi radiokanalen sendte en reklame der hans stemme ble imitert. Programlederen er skuffet over at NRK-ledelsen ikke ville vitne i det han anser som en prinsippsak.