Bank-ansatt (27) tømte kundenes konto

Kunderådgiveren i Nordea avslørt av video fra minibanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 27 år gammel kunderådgiver i Nordea har innrømmet å ha stjålet Visa-kortet til seks kunder og tappet dem for tilsammen 220 000 kroner ved å ta ut penger i minibanker rundt om i Oslo.

Tyveriene og pengetappingen fra kundenes kontor skjedde i en sjumåneders periode fra sommeren 2002 til et stykke ut på vinteren året etter.

Kunde slo alarm

Kunderådgiveren tappet kundenes konto for mellom 20 000 og 50 000 kroner før han ble oppdaget. 27-åringen vandret fra minibank til minibank i Oslo sentrum og tappet kontoene for beløp mellom 4800 og 9900 kroner hver gang.

- Vi har hatt en utro tjener i systemet som har misbrukt sin stillingen, sier informasjonsdirektør Kjell Flø i Nordea til Dagbladet.no.

Tilsammen tappet han de seks kundenes kort 24 ganger. Felles for alle de rammede Nordea-kundene var at de oppholdy seg i utlandet for kortere eller lengere perioder. Kunderådgiveren skulle sende kortene til dem, men i stedet brukte han dem heller som sin egen lommebok.

Til slutt var det en kunde som varslet banken om alle uttakene på konto. Dermed ble det igangsatt en intern gransking og saken ble politianmeldt.

- Ingen av våre kunderådgivere har tilgang til kundenes passord. Likevel har han klart å ta ut penger i minibanker ved hjelp av kundenes koder, men jeg vil ikke si noe om hvordan han har klart dette, sier Flø.

Avslørt av kamera

27-åringen jobbet i Nordea-filialen på Sagene i Oslo, men han tok aldri ut penger fra minibanken der han selv jobbet. Derimot brukte han DnBs filialer, Gjensidige Nor og Nordea-filialer andre steder i Oslo.

Overvåkingskameraer ved disse minibankfilialene har fanget opp mannen på film, på tidspunkter da kundenes kontoer ble tappet. Disse opptakene var blant bevisene i saken.

- Det er første gang jeg hører om en slik sak hos oss, men kundene skal føle seg absolutt trygge på å overlate pengene sine til oss, sier Flø.

Avslørt av kamera

I avhør har 27-åringen lagt alle kortene på bordet. Den gifte ettbarnsfaren ble denne uka dømt til seks måneder fengsel i Oslo tingrett. Fem måneder av straffen er gjort betinget. Dermed slipper kunderådgiveren unna med en måned bak murene.

Han er også dømt til å tilbakebetale pengene han stjal. Nordea har båret kundenes tap som følge av bedrageriene og er tilkjent 220 000 kroner pluss renter i erstatning. Den dømte har fått sparken av Nordea.

AVSLØRT:</B> I denne minibanken i Grensen tappet den utro kunderådgiveren NOrdea-kunder for flere tusen kroner.
LUTE KUNDENE:</B> Ved å sikre seg Visa-kort som tilhørte Nordea-kunder, klarte kunderådgiveren i banken å stjele 220 000 kroner.