Bank og tank ga positiv ukeslutt

Tankaksjene fortsatte oppturen fredag, og sammen med heftig handel i DnB holdt det Oslo Børs såvidt i pluss fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke lenger lett å spå aksjemarkedets reaksjoner på gode nyheter. Noen ganger er de dårlige. I dag viset detaljhandelstall fra USA at mannen i gata gjør sitt for å holde hjulene i gang i amerikansk økonomi. Pengeforbruket økte mer enn ventet i april, og mye tyder på at masseoppsigelsene foreløpig ikke har gitt noen knekk i fremtidstroen. Dette viser også dagens tall for forbrukernes fremtidstro.

Dette er jo selvsagt gode nyheter for amerikansk økonomi. I det kortsiktige aksjemarkedet er det imidlertid andre følelser som råder. Sterke nøkkeltall tolkes i retning av lavere sannsynlighet for nye aggressive rentekutt.

Det ga en flat og tildels svak åpning for børsene i USA. Det på sin side smittet over på teknologiaksjene her hjemme som er mest følsomme for utviklingen på den andre siden av Atlanteren. Utover det fortsatte reprisingen av Bergesen d.y. samtidig som DnB tok av. Norsk Hydro korrigerte også opp etter en svak start på mai.

I sum ble det en oppgang på 0,1 prosent for totalindeksen til 1.374,74 poeng. Omsetningen var beskjeden fra start i dag, men kom seg etter hvert opp. Ved stengning var den på 2.199 millioner kroner på hovedlisten.

Igjen var shippingindeksen en av de sterkeste med en oppgang på 0,5 prosent. IT-indeksen falt 1,1 prosent. Ser vi på uken som en helhet steg totalindeksen 2,7 prosent, mens oppgangen utgjorde hele 5,7 prosent for shippingindeksen. IT-aksjene steg 6,3 prosent.

Likevel var det finansindeksen som stakk av med seieren i dag. Det skyldes en oppgang på 4,9 prosent til 42,70 kroner for DnB. En årsak til kursoppgangen kan selvsagt være at DnB fortsatte å kjøpe egne aksjer. I går hamstret banken 1.180.200 egne aksjer til en snittkurs på 40.59 kroner.

DnB fikk også drahjelp av at meglerhusene som var med på det statlige nedsalget i høst nå kan komme med sine første analyser av banken. Først ute er Carnegie som gjentar sin kjøpsanbefaling etter fremleggelse av tallene for første kvartal. Meglerhuset opererer med et kursmål på 52 kroner. Også Nordea Securities anbefaler kjøp på DnB til sine kunder.

Det virker som om en del markedsaktører lyttet for DnB var dagens nest mest omsatt aksje med 249 millioner kroner.

Norsk Hydro toppet omsetningslisten med 424 millioner kroner. Etter å ha snust på 400 kronersmerket ved månedsskiftet har Hydro-kursen falt seks av åtte handledager i mai. Selskapet begynner etter hvert å havne i bakevja som en følge av statens nedsalg i Statoil. I dag steg imidlertid aksjen 2,9 prosent til 379 kroner.

Reprisingen av Bergesen d.y. fortsatte i dag. Stadig flere får opp øynene for at selskapet i dag fremstår som lavt priset sammenlignet med Frontline, også hensyntatt forskjellene selskapene i mellom. Imidlertid er det den seneste oppgangen i Frontline som har ført til at dette har gått opp for det brede aksjemarkedet.

Finanskanalen.no har flere ganger tidligere tatt opp denne skjevheten. Meglerhuset Nordea Securities har også i lang tid understreket at Bergesen er underpriset. For to uker siden kom Bergesen med i selskapets ukeportefølje. Nordea Markets mener Bergesen-kursen vil stå i 250 kroner innen seks måneder.

'Med en antatt verdijustert egenkapital på i overkant av 300 kroner per aksje ved årsslutt vil vi anta at nye rekordnoteringer i kursen kommer til høsten, spesielt hvis vi får oppleve en sterk sesong for både tank og gass. Da nye inntjeningsrekorder ble satt i fjor høst gikk aksjekursen raskt opp til verdijustert egenkapital nivå. Dette kan skje igjen, hvilket kanskje kan gi kursutslag i korte perioder opp mot 300 kroner per aksje. Bergesen er en spennende kandidat som vi mener innehar en lavere kursrisikoprofil enn konkurrenten Frontline i øyeblikket, og er derfor et godt valg i en shippingportefølje', skriver meglerhuset i sin ukerapport i dag.

Bergesen A og B steg henholdsvis 3,4 og 5,4 prosent. A-aksjen sluttet på 205 kroner. I går var første gang siden midten av september i fjor aksjen handles til over 200 kroner. Omsetningen i A- og B-aksjen utgjorde tilsammen 81 millioner kroner. A-aksjen steg 18,5 prosent gjennom uken.

Det gikk i dag roligere for seg i Frontline. Aksjen steg kun 0,5 prosent til 197 kroner. Omsetningen endte på beskjedne 63 millioner kroner. Oppgangen for Frontline over uken utgjorde hele 21,6 prosent.

Det ble en jubeldag for investorene som fikk tegne seg i den rettede emisjonen i DSND Søndenfjeldske. Selskapet la i går frem nok et katastroferesultat. Imidlertid har sjefen sjøl, Geir Aune, og styreformann Kiristain Siem klart å selge inn caset til tungvektere som Fidelity, Lehman Brothers og Goldman Sachs.

Med slike tungvektere med på laget var interessen stor for å kjøpe aksjer i subsea-selskapet. I dag steg kursen 10,3 prosent til 35,20 kroner, omsatt for 16 millioner kroner.

Samlet ble det utstedt 5.483.000 aksjer til tegningskurs 32 kroner. For de heldige tegnerne i emisjonen betyr det en kjapp gevinst på 54,8 millioner kroner.

Imidlertid er det grunn til også å ta frem de gamle spekulasjonene om at Kværner skal kjøpe Søndenfjeldske. Kværner er i jobbmarkedet og søker etter et ikke betydelig antall spesialister på subsea- løsninger. Søndenfjeldske er en lavt priset aktør innen subsea konstruksjon og installasjon. Samtidig er Kristian Siem stor aksjonær i begge selskapene og henholdsvis styreformann i Søndenfjeldske og styremedlem i Kværner.

Med en nyoppfylt kontantbeholding er det nå bare opp til Aune & Co. å levere det de har lovet.

Opticom falt 4,8 prosent til 758 kroner, omsatt for 224 millioner kroner. Telenor falt 1,14 prosent til 159 millioner kroner. Tandberg sluttet uendret på 117,50 kroner. Utover det var det liten aktivitet i teknologiaksjene i dag.

Scandinavia Online (SOL) steg 2,5 prosent til 12,10 kroner. Investorene håper nå at en av hovedeierne vil kjøpe hele selskapet. Schibsted er interessert i å gjøre det, men utelukker heller ikke at et salg av SOL-andelen kan bli aktuelt. Til Nettavisen signaliserer Telenor det samme ståstedet.

StepStone stupte 4,9 prosent til 3,50 kroner etter at verdens største nettrekrutteringsselskap Monster.com lettet litt på sløret om satsningen i Sverige og Norde. Det er tøffere tider i vente for allerede kriserammede StepStone. Håpet kan være at Monster.com jafser i seg StepStone i søken etter å bygge seg en markedsandel i Norden. Dagens kursreaksjon gikk imidlertid ikke i den retningen.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.