HALV STANG: Da Mosjøen-politiet firte flagget  klokka 21 i går kveld, hadde det vaiet på halv stang hele dagen. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
HALV STANG: Da Mosjøen-politiet firte flagget klokka 21 i går kveld, hadde det vaiet på halv stang hele dagen. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADETVis mer

Bankansatte mistet samboer og søster

Raset ved Mosjøen har ufattelige konsekvenser for den lille byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| MOSJØEN/OSLO (Dagbladet): 17. mai-festlighetene i Mosjøen ble i går avlyst etter barnetoget. Årsak: Fire kvinner, tre av dem søstre, ble tatt av det enorme snø- og jordskredet som gikk da de var på vei opp på fjellet Jamtfjelltinden. To av kvinnene er bekreftet omkommet, og politiet antar at håpet er ute for de to andre.

Flere hundre meter langtDet svære raset, 50-60 meter bredt og flere hundre meter langt, gikk i 15-tida på søndag, men først natt til i går ble folk klar over tragedien. Da ble fire overlevende, to av dem skadd, hentet ut med helikopter fra det rasfarlige området ved Helgelands-byen.

Da Dagbladet ankom Mosjøen i går, var det lite som tilsa at det var 17. mai. De aller fleste flaggene vaiet på halv stang.

De omkomne er:

• Berit Rugeldal, f. 1963, fra Vefsn kommune
• Tove Peggy Åkerøy, f. 1964, fra Vefsn kommune

De antatt omkomne er:

• Bjørg Heidi Åkerøy, f. 1966, fra Vefsn kommune
• Therese Mari Åkerøy, f. 1980, fra Brønnøy kommune

Skulle legge ut bokDe fire var del av ei gruppe på fem kvinner og tre menn som skulle bestige Jamtfjelltinden for å legge ut årets signeringsbok for turfolket. De skulle egentlig vært av gårde forrige helg, men omstendighetene ville det til at det ble denne helga. Uheldigvis slo været svært brått om, og temperaturen skjøt i været i løpet av helga, fra nattefrost og opp til 20 grader. Det antas å være årsaken til det svære raset, som altså tok med seg turgruppa på åtte.

De overlevende klarte å grave ut de to kvinnene som er bekreftet omkommet, og de to som kom fra raset uten skader, bega seg til fots for å hente hjelp. De skadde ble værende på rasstedet, og ble altså hentet ut med helikopter i 04-tida natt til i går. De ligger på sykehus i Mo i Rana.

Sparebanken hardt rammetHelgeland Sparebanks filial i Mosjøen er spesielt hardt rammet. Berit Rugeldal var henholdsvis søster og samboer av to mannlige ansatte ved filialen.

- Jeg kjenner de ansatte godt, og har snakket med dem. De er selvfølgelig svært preget av det som er skjedd, og nå skal vi som kolleger og arbeidsgiver gjøre alt for å legge til rette for dem framover, sier Inger-Lise Strøm, banksjef stab for Helgeland Sparebank.

STERKT INVOLVERT: Inger-Lise Strøm, sjef for staben ved Helgeland Sparebank, kjenner godt de to medarbeiderne som er etterlatte etter Berit Rugeldal (47) - som henholdsvis bror og samboer. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
STERKT INVOLVERT: Inger-Lise Strøm, sjef for staben ved Helgeland Sparebank, kjenner godt de to medarbeiderne som er etterlatte etter Berit Rugeldal (47) - som henholdsvis bror og samboer. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

Hun forteller at svært mange i Mosjøen er berørt av tragedien.

- Det er en liten by, der mange kjenner mange, sier hun, og understreker at turgruppa var svært erfarne fjellfolk.

- De tok ikke unødige sjanser, sier hun.

MinnemarkeringerOrdfører i Vefsn, Jann-Arne Løvdahl, har den tunge jobben med å lede kommunens krisegruppe. Han forteller at de tre eldste kvinnene alle hadde flere barn.

- De er alle over grunnskolealder. En av dem er russ på den lokale videregående skolen, sier han til Dagbladet.

Det var i går flere minnemarkeringer for de omkomne og antatt omkomne. Og i dag vil flere arbeidsplasser merke tapet.

- To av kvinnene jobbet i barnehage. Minst én av dem holder stengt i dag, sier ordføreren. Han opplyser at krisegruppa skal møtes i dag tidlig for å stake ut kursen videre for arbeidet framover.

Politiet kom i går til at det er for farlig å fortsette letearbeidet på grunn av overhengende fare for flere ras. De opplyser at de vil vurdere situasjonen fortløpende i samarbeid med skredeksperter.

FELLESNEVNER: Den skjebnesvangre fjellturen på søndag hadde utgangspunkt i ei turgruppe sentrert rundt nåværende og tidligere ansatte ved Helgeland Sparebanks filial i Mosjøen. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
FELLESNEVNER: Den skjebnesvangre fjellturen på søndag hadde utgangspunkt i ei turgruppe sentrert rundt nåværende og tidligere ansatte ved Helgeland Sparebanks filial i Mosjøen. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer