Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bankansatte tatt for bankran

Tre bankfolk i Oslo er tiltalt for væpnet ran mot filialene de jobbet i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ranssaken er helt enestående i norsk kriminalhistorie med tre antatte deltakere, som alle var jobbet bak skranken. Ranene er dessuten usedvanlig brutalt utført med skytevåpen.

Statsadvokat Bjørn Kristsensen har tiltalt tilsammen sju personer i saken, som omfatter tre bankran og et forsøk på bankran. Det samlede utbyttet er på seks millioner kroner.

Kriminalpolitiet mener å kunne bevise at en åttende mann, pakistaneren Khalid Mahmood, var involvert i ett av ranene. Mahmood er på flukt, og etterlyst av norsk politi gjennom Interpol. Trolig befinner han seg i Pakistan.

Kidnappet ansatt

20. desember 2001 skjedde det første ranet på Majorstua postkontor. Et medlem av banden skal ha kidnappet en ansatt i banken, og truet både mannen og hans familie, før han fikk vedkommende til å låse seg inn på postkontoret før åpningstid.

Etter hvert som de ansatte kom på jobb, ble de bundet på hender og føtter, og fikk munnen tapet. Utbyttet ble over to millioner kroner.

Den postansatte ble regelrett kidnappet kl. 20.30 kvelden i forveien. Det skjedde på parkeringsplassen ved Peppes Pizza på Hauketo sør i Oslo. Funksjonæren ble truet med skytevåpen, fikk ei jakke over hodet og ble kjørt til en leilighet, trolig i Oslo.

Funksjonæren ble holdt kidnappet til neste morgen, da han altså ble tvunget med skytevåpen til å åpne personalinngangen på Majorstua postkontor for raneren.

Ifølge kriminalpolitiet viser dette at ligaen har gjennomført en grundig spaning, før de har aksjonert mot bank- og postfilialene.

20. mars 2002 skal ligaen ha slått til mot Manglerud postkontor, denne gang assistert av en ansatt som bakspiller. Tre ranere truet de ansatte med skytevåpen. De ble bundet på hender og føtter, før de fikk tape foran øynene. Ranet skjedde på morgenkvisten. Utbyttet ble en og en halv millioner kroner.

Brutalt

22. mai 2002 skal tre ranere fra ligaen ha slått til igjen, denne gang mot Nordeas filial på Årvoll. Den fjerde tiltalte i denne saken var ansatt i banken. Ranerne var på plass før åpningstid. To av de ansatte fikk håndjern på og tape over ansiktet, samtidig som de ble slått.

Denne gangen holdt det imidlertid på å gå galt. En tredje ansatt fattet mistanke, og klarte å få varslet politiet, slik at de tre ranerne måtte rømme uten å ha fått med seg fem øre.

16. juli 2002 var ligaen på farten igjen, ifølge tiltalen. Denne gang på Økern postkontor kl. 17.30. To er tiltalt, en som arbeidet på kontoret og en som skal ha utført ranet. En annen ansatt ble truet med skytevåpen.

Han fikk påsatt håndjern, beina ble surret med tape og et tøystykket ble festet over ansiktet hans. Denne ansatte skal også ha blitt slått av raneren. Ransmannen kom seg unna med over to millioner kroner.

Statsadvokat Kristensen har tatt forbehold om å inndra en av ransbilene til fordel for statskassa, som det heter.

<B>ØKERN:</B> De ansatte ble lagt i håndjern og velvet ble tømt for to millioner kroner.
<B>MAJORSTUA:</B> En ansatt ble kidnappet dagen før ranet og ble tvunget til å åpne postkontoret.
<B>ÅRVOLL:</B> Ranet ble varlset tidlig, holdt på å gå galt og måtte avbrytes.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media