Bankdirektør vil ikke betale

Vil ikke at sparebankene skal lastes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det er alt for tidlig å si at vi skal ta denne regningen, sier Erik Fred Mathiessen i Hønefoss sparebank til Dagbladet.no.

I dag ble det kjent at Terra Securities slår seg selv konkurs etter at Kredittilsynet har trukket tilbake meglerhusets konsesjoner. Selskapet skylder 600 millioner kroner, og eierne Terra-gruppen sier de ikke har noen penger å gi til de fire nordlandskommunene.

Nå er det duket for slagsmål om hvem som skal. Finansminister Kristin Halvorsen (SV) startet i ettermiddag med å peke på de 78 lokale sparebankene som står som eiere av Terra-gruppen.

Vil ikke ta regningen
Blant bankdirektørene som reagerer er Erik Fred Mathiessen i Hønefoss sparebank.

- Det er alt for tidlig å si at vi skal ta denne regningen, sier Mathiessen til Dagbladet.no.

Han mener at det juridisk ikke er noe som binder bankene til å betale.

- Saken er jo forferdelig, og Kredittilsynets konklusjoner er klare, nemlig at Terra Securities har opptrådt klandreverdig. Men juridisk skal ikke vi sitte igjen med svarteper. Det får bli Terra Securities egenkapital og boet som svarer for ulike krav, ikke eierne, der er loven klar, sier Mathiesen.

- Frikjenner de folkevalgte
At sparebankenes store tillitt i lokalsamfunnet gjør dem til ansvarlige for svært omstridte investeringspakkene kommunene har kjøpt, mener Mathiesen er urimelig.

SLÅS KONKURS: - Vi har ikke annet valg, forklarte konsernledelsen i Terra-Gruppen på en pressekonferansen onsdag formiddag.
SLÅS KONKURS: - Vi har ikke annet valg, forklarte konsernledelsen i Terra-Gruppen på en pressekonferansen onsdag formiddag. Vis mer

- Noen mener at nå får kommene tenke litt og gå i seg selv. Halvorsens vurdering for hun stå for selv, den vil ikke jeg uttale meg om. Men hun frikjenner jo de folkevalgte, sier Mathiessen.

Styreleder Gabriel Block Watne avviser at Terra-Gruppen og sparebankene skal dekke kommunenes tap på investeringene i USA, skriver NTB.

- Det er ikke forretningsmessig, juridisk eller moralsk riktig å kreve at Terra-Gruppen og sparebankene nå skal garantere for ytterligere midler til Terra Securities, sier styreleder Gabriel Block Watne.

Han mener en slik garanti ville være i strid med prinsippene for god forvaltning av betrodde midler som kjennetegner det norske sparebankvesenet. 

Jens og Kristin enige

Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen er enige når det kommer til Terras rolle i saken, ifølge Stoltenbergs politiske rådgiver Mina Gerhardsen.

- Statsministeren la tidligere i dag vekt på at Terra-Gruppen må finne en løsning slik at kommunene ikke går med tap, sier Gerhardsen til Dagbladet.no.