Banken overtalte Aage (82) og Trudi (80) til å binde alle sparepengene sine - i 12 år

Ekteparet Aage og Trudi Tandstad føler seg regelrett lurt av banken. De ble presset til å tegne en livrenteforsikring med bindingstid på 12 år. Resultatet er at de er 60.000 kroner fattigere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er både skuffet og fortørnet over behandlingen vi har fått, sier pensjonisten Aage Tandstad. Ekteparet står fram med sin historie for å advare andre og sette søkelyset på det etiske ansvaret de mener selgere og rådgivere i banker og forsikringsselskap bør ha.

Som mange pensjonister hadde de en del penger stående i banken og i aksjefond. I 1999 ble Aage oppsøkt av en ung, hyggelig kunderådgiver i DnB, hans bankforbindelse gjennom 50 år. Hun mente ekteparet burde flytte sparepengene sine - cirka 500000 kroner - over til en livrenteforsikring i Vital (Vital er heleid av DnB, red.anm.) for slik å få en bedre avkastning. Utbetalingene skulle starte i 2001, og gå over ti år, inntil Tandstad var 91 år.

- Jeg avslo dette på grunn av bindingstida. Jeg hadde lenge vært alvorlig hjertesyk og tenkte at jeg sikkert ikke kom til å leve lenge. Jeg anså ikke dette for å være noen god spareform for oss, sier Tandstad.

Men den pågående kunderådgiveren maste og argumenterte, og til slutt ga Tandstad etter og skrev under på avtalen.

Da utbetalingene startet to år etterpå, nevnte han saken for familien, som reagerte sterkt på avtalen han var blitt overtalt til å inngå.

Uetisk

- Vi syntes dette vitnet om en svært uetisk måte å tjene penger på, sier sønnen Petter Tandstad, som mener foreldrene ble snakket rundt og utsatt for et utilbørlig press.

Han og svigersønnen Geir Martinussen opplevde det som svært ubehagelig da de tok saken opp med Vital, og følte seg utskjelt for at de hadde blandet seg inn i saken.

Tandstad selv følte seg maktesløs og forvirret og hadde behov for hjelp til å ordne opp.

- Etter mye om og men fikk vi gjort om avtalen om livrenteforsikring og tilbakebetalt pengene til min bankkonto. Men da kom det virkelige sjokket: En tilleggsskatt på 60000 kroner! Langt mer enn det jeg hadde fått i rente på disse to åra jeg hadde livrenten, sier Tandstad og rister på hodet.

Likningsavslag

Det er regler som gir skattemyndighetene anledning til å ilegge tilleggsskatt når slike forsikringsavtaler avbrytes før tida.

- Men vi ble forsikret fra en saksbehandler vi kom i kontakt med i Vital, om at de lett kunne reversere avtalen på en slik måte at den ikke skulle utløse straffeskatt. Men det skjedde likevel ikke, forteller Martinussen.

- Vi mener Aage var presset inn i en avtale han ikke ønsket, og derfor av rimelighetshensyn burde ettergis straffeskatten. Men det ble avslag på Oslo likningskontor, forteller svigersønnen.

I dag sitter pensjonistene Aage og Trudi Tandstad igjen med bare 440000 kroner av det som i 1999 var 500000 kroner. Pengene er plassert på en høyrentekonto - men ikke i DnB.

- Jeg har byttet bank. Men jeg tror dessverre at eldre er blitt presset på denne måten også i andre banker og forsikringsselskaper, sier Aage. Og kona Trudi legger til:

- Det beste for oss, med vår nedsatte helsetilstand, er å ha mulighet til å bruke pengene her og nå. Vi vet jo ikke hvor lenge vi lever.

ADVARER: Pensjonistene Trudi (80) og Åge (82) Tandstad ble overtalt av en kunderådgiver i DnB til å tegne en livrenteforsikring med ei bindingstid på 12 år. Familien hjalp dem med å få kansellert avtalen, men resultatet var en straffeskatt på 60 000 kroner.