- Banken takket nei

Torgeir Stensrud hevder han flere ganger kontaktet Nordlandsbanken og tilbød banken reell sikkerhet for et lån på 100 millioner, men at banken ikke foretok seg noe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordlandsbanken er snart historie som en stolt og selvstendig bank for Nord-Norge. Banken med hovedsete i Bodø brakk ryggen på eventyret med Torgeir Stensrud, Trond G. Kristoffersen og Finance Credit.

Et av lånene, som i dag er misligholdt og regnet for å være tapt, var på 100 millioner kroner.

Pengene skulle brukes av Finance Credit til å starte selskapet E-Credit - som skulle utføre elektronisk kredittsjekk.

Lånet hadde opprinnelig forfall 31. desember 2000. Torgeir Stensrud og Trond G. Kristoffersen hadde personlig garantert for lånet, samtidig som Nordlandsbanken hadde fått sikkerhet i aksjer i morselskapene Krone og Kris. Garantier som i dag ikke er verdt papiret det er skrevet på.

Tilbydd sikkerhet

Torgeir Stensrud hevder i dag at han flere ganger kontaktet Nordlandsbanken og tilbød banken reell sikkerhet:

- Vi tilbød Nordlandsbanken pant i sikre fordringer gjennom våre selskaper i utlandet. Banken gjorde absolutt ingenting for å sikre seg, noe vi syntes var ubehagelig.

Torgeir Stensrud og Trond G. Kristoffersen klarte ikke å innfri lånet til forfall og fikk i første omgang henstand til 30. juni 2001.

Ifølge Stensrud ble banken på nytt varslet om at det ikke var reell sikkerhet for lånet. Stensrud har i avhør med Økokrim bekreftet at banken i virkelighet ikke hadde noen form sikkerhet for de 100 millionene. I romjula i fjor tok Stensrud igjen kontakt med banken der han på nytt understreket behovet for sikkerhet.

- Reell sikkerhet

- Tre dager før vi ble arrestert ble det ordnet en avtale. Den er, dessverre for Nordlandsbanken, aldri blitt formalisert, og er derfor ugyldig, sier Stensrud.

Nordlandsbanken hadde mulighet til å sikre det 100 millioner kroner store lånet med friske fordringer for til sammen ca. 180 millioner.

Dagbladet får bekreftet at banken ble tilbudt reell pant på 80 millioner fra Sverige, 30 millioner fra Finland, 50 millioner fra Danmark og 20 millioner fra Storbritannia. Til sammen 180 millioner.

Advokatfullmektig Thomas Klevenberg hos advokat Morten Kjensli som representerer Torgeir Stensrud, bekrefter at tilbudet om pant i fordringer var reelt.

- Stensrud og Kristoffersen hadde friske fordringer som ville sikret Nordlandsbanken mot et tap, sier Klevenberg.

- Ville låne ut

Stensrud har i avhør med Økokrim fortalt hvordan han oppfattet at bankene, og Nordlandsbanken spesielt, nærmest kastet lån etter ham og Kristoffersen.

- Under en middag lånte Norlandsbanken oss flere millioner kroner. Vi ønsket å kjøpe en større kontoreiendom i London, men sa fra om at vi egentlig ikke hadde råd under en middag med representanter for banken. Likevel innvilget de over bordet et millionlån, har Stensrud forklart.

Hadde ledelsen i Nordlandsbanken gjort jobben sin og sikret pantet - som de flere ganger hadde mulighet til - kunne bankens enorme tap på eventyret med Finance Credit vært redusert med hele 180 millioner kroner.

Nordlandsbankens informasjonssjef, Bjørn Sture Trymbo, sier til Dagbladet at han ikke har tilstrekkelig grunnlag for å kommentere Stensruds påstander:

- At folk som nylig har erkjent at de har ført bankene bak lyset, kommer med slike utspill, virker underlig. Stensrud har etter min mening svært liten troverdighet.

I RETTEN: Torgeir Stensrud (t.h.) og forsvarer Morten Kjensli hevder at Nordlandsbanken kunne sikret seg mot tap, men ikke gjorde noe da de ble tilbudt 180 millioner i sikkerhet.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 131043506


Varnish cache server