-  Banken utnyttet sårbarheten min

Storebrand Bank ASA rådet den hodeskadde Geir Wennevik (32) til å pantsette leiligheten, ta opp lån og investere i aksjer for å sikre sin økonomiske framtid. Nå refser Bankklagenemnda Storebrand Bank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STEINKJER/OSLO (Dagbladet): Bankklagenemnda mener nå at Storebrand Bank ASA har opptrådt uaktsomt og i strid med god bankskikk.

Den 20. juli 1993 skulle Geir Wennevik prøvekjøre motorsykkelen sin. Han tok av seg hjelmen for å høre etter ulyder fra sin Kawazaki 1000 R. I en slak kurve på en bygdevei i Levanger kjørte han ut, trolig løsnet girskifteren.

-  Det var flaks at noen fant ham. Geir hadde fått store hodeskader, men har vist en utrolig vilje, sier far Reidar Wennevik.

I 1997 ble han 100 prosent uføretrygdet. I 1999 fikk han erstatning fra Gjensidige Forsikring på 1,4 mill kr.

-  Tapt over halv million

Steinkjer-mannen hadde ved årsskiftet 1999/2000 en nettoformue på kr 839 451 - og ble rådet av Storebrand Bank til å investere 800 000 i aksjeindeksobligasjon.

Selv om banken hadde fått innsikt i Geir Wenneviks legejournal, hvor det går fram at han har nedsatt funksjonstempo, redusert innføringsevne samt manglende innsikt og forståelse for egen livssituasjon, ble kr 600 000 lånefinansiert med et fastrentelån på 7,6 prosent rente. 200 000 ble ifølge Wennevik brukt av forsikringsutbetalingen.

I august 2000 inngikk Wennevik ny låneavtale pålydende 728 000 kroner, hvorav 500 000 ble benyttet i ulike aksjefond. Han satte leiligheten i pant - og hadde en samlet gjeld på over 1,3 millioner kroner.

Wennevik hevder han på fire år har tapt 550 000 kroner og at han ble ført bak lyset av banken. Han har kvittet seg med sin spesialtilpassede bil for å betjene lån og avdrag. Nå står leiligheten i fare.

-  Bankrådgiveren utnyttet min sårbarhet og godtroenhet, og overbeviste meg om at dette var meget gode investeringer, sier Geir Wennevik.

Bankklagenemnda uttaler enstemmig at Wennevik har krav på en erstatning på 250 000 kr samt dekke av saksomkostninger på 43 400.

-  Stygg sak

-  Dette er en stygg sak hvor det er avdekket svært kritikkverdig forhold i Storebrand Banks kunderådgivning. Banken har utnyttet min klients manglende vurderingsevne til tross for at saksbehandleren var kjent med at Wennevik var påført en alvorlig hodeskade. Dette er uttrykk for en kynisk tilnærming til de behov min klient hadde, og det er vanskelig å se annet motiv bak bankens rådgivning enn å sikre egen inntjening, sier advokat Lars Edvard Erichsen, i Ness & Co Advokatfirma DA.

FÅR STØTTE: Bankklagenemnda mener at Storebrand Bank ASA ikke foretok en forsvarlig kredittvurdering av trafikkskadde Geir Wennevik etter at banken bevilget ham lån på over 1,3 millioner sommeren 2000. Nemnda mener nå at banken har opptrådt uaktsomt og i strid med god bankskikk.