Bankene avventer og håper på stabilitet

Bankene har en avventende holdning etter de siste renteforhøyelsene fra Norges Bank. Men spådommene går i retning av et nytt rentebyks for lånekundene i neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ut over dagen var det hektisk møtevirksomhet i bankene, etter at sentralbanken for sjuende gang i år i dag besluttet å øke utlånsrenta til bankene - den såkalte dagslånsrenta - for deretter å gjøre det klart at krona skal flyte.

- Is i magen

- Nå gjelder det å ha is i magen, sier informasjonsdirektør Tore Dyrdahl i Postbanken.

  Det synes å være gjengs oppfatning i de større bankene. En telefonrunde NTB har gjort til bankene forteller at den avventende holdningen i alle fall vil vare ut denne uka. Men i begynnelsen av neste uke kan det komme en ny, ubehagelig melding til mange av landets lånekunder.

  - Markedet er nå så urolig at både vi og kundene gjør lurt i å avvente situasjonen. Det er neppe tvil om at vi må gjøre noe med den flytende renta, men dette tar vi ingen beslutning om denne uka, sier Elin Ørjasæter i Sparebanken NOR til NTB.

Fastrente

Turbulensen på pengemarkedet har fått flere banker til å stoppe ordningen med utlån til fast rente. De bankene som fortsatt har dette tilbudet, ble i dag rent ned av henvendelser fra bekymrede lånetakere.

  Sparebanken NOR vil ta opp igjen fastrentetilbudet i morgen, men med nye priser:

  - Det er likevel ikke sikkert at kundene gjør lurt i å binde renta nå, sier Ørjasæter.

  Postbanken er blant dem som avventer å gjøre noe med den flytende renta. Banken har imidlertid hevet fastlånsrenta.

(NTB)