Bankene får bank igjen

Dyktige bankrøvere overlister bankene nok en gang. En norsk-svensk minibank-liga har funnet en metode for å tømme minibanker uten at fargeampuller ødelegger pengesedlene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minibank-ligaen har lenge herjet i Sverige. Nå har de forsøkt den nye metoden også i Norge - med stor suksess. Ligaen fikk med seg over 500.000 kroner da de slo til mot en minibank i Vestby i Follo like før jul. Verken norsk politi eller bankene er forberedt på bankrøvernes nye super-metode.

Bruker sveiseutstyr

Politiet frykter nå et ras av minibank-brekk landet rundt. Ifølge Dagbladets opplysninger består ligaen av svensker, men også noen nordmenn. De har reist Sverige rundt og fått med seg flere millioner kroner etter mange vellykkede brekk.

Dagbladet kjenner til at anslaget mot minibanken i Vestby var et såkalt «forsøksbrekk» for å prøve ut metoden også på de norske minibankene. Også i Langhus har minibank-ligaen forsiktig prøvd ut den nye metoden, men her fullførte de ikke brekket.

Minibank-ligaen klarer å tømme minibankene uten at fargeampullene utløses. De bruker sveiseutstyr som er konstruert for undervannsarbeid, til å skjære seg gjennom metallet. Fargeampullene utløses bare dersom det er en eksplosjon.

DNA-profil

- Dette er en helt ny modus. Vi forventer at de vil prøve seg igjen. Bankene er nå blitt klar over denne nye metoden, og jeg regner med at de nå tar sine forholdsregler, sier lensmannsførstebetjent Roger Haugen ved Vestby lensmannskontor til Dagbladet.

Tyvene slo til mot DNBs minibank i Vestby sentrum natt til 13. desember i fjor. Etterforskerne tror nå de har funnet fluktbilen, en stjålet Audi A6 stasjonsvogn. Bilen ble funnet i Arvika, og teknikerne sikret seg også biologiske spor. Politiet håper at det er mulig å dyrke frem en DNA-profil av materialet.

DNB er bekymret

- Vi er bekymret for en hver form for anslag mot verdiene våre. Vi studerer og analyserer framgangsmåter grundig, sier informasjonsdirektør Jarl Veggan i DNB til Dagbladet.

Han uttaler seg på generelt grunnlag, og ønsker ikke å kommentere Vestby-brekket, eller fortelle hva banken vet og ikke vet om de kriminelles framgangsmåter.

- Det er på det rene at det finnes kriminelle miljøer som hele tiden bruker ressurser på å skaffe seg verdier på ulovlige måter. Vi arbeider kontinuerlig for å ligge i forkant. Minibankene er blitt sikrere de siste årene, men vi har enkelte eksempler på at vi uansett kan bli robbet. DNB tvinges til å bruke stadig større ressurser på å sikre verdiene, sier Veggan til Dagbladet.

<B>GRANSKER LIGA:</B> Her sikrer etterforskere sporene fra det de mener er en norsk-svensk ransliga. Bildet er fra ranet i minibanken itl DNB i Vestby like før jul 2000.