Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bankene forbereder folk på økt rente

Kan øke til 10 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både banker og analytikere er enige om at renten kommer til å stige i høst. Det er den internasjonale finanssituasjonen som presser renten i været.

Analysesjef i First Securities, Pål Ringholm, forteller til Aftenposten at det først og fremst er finansuroen i USA som påvirker norske forhold.

- Hvis finansuroen vedvarer, så vil bankenes råvarekostnader øke ytterligere. Da vil utlånsrentene gå opp uten at sentralbanksjef Svein Gjedrem gjør noe som helst, sier Ringholm som spår en rente på over 8 prosent på nye boliglån i løpet av høsten.

Informasjonsdirektør i DNB NOR, Aud-Helen Rasmussen, forbereder kundene på renteøkning.

- Med den uroen som er i internasjonale finansmarkeder, gjør boliglånskundene lurt i å forberede seg på at renten kommer til å stige i høst, sier Rasmussen.

Informasjonssjef i Skandiabanken, Johnny Anderson, sier til VG at kundene må kunne tåle en rente på hele 10 prosent.

- Vi opererer med stor sikkerhetsmargin og har fokus på betalingsevnen, påpeker Anderson.

Norges Bank har i sin siste prognose varslet en mulig renteøkning i høst.

IKKE BARE RENTEØKNINGER: Norges Bank og sentralbanksjef Svein Gjedrem har økt styringsrenta kraftig. I tillegg øker bankene sine utlånsrenter på grunn av finanskrisen i USA. Foto: Scanpix
IKKE BARE RENTEØKNINGER: Norges Bank og sentralbanksjef Svein Gjedrem har økt styringsrenta kraftig. I tillegg øker bankene sine utlånsrenter på grunn av finanskrisen i USA. Foto: Scanpix Vis mer

NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!