Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bankene forhindrer folk å skaffe seg ny bolig

Bankene bryter husleieloven, mener juristorganisasjon.

IKKE FORNØYD: Stian Bonnevie Arntzen, daglig leder i Juss-Buss, opplever at norske banker somler med utbetaling av depositum. Nordea er en av bankene de har opplevd problemer med. Banken kjenner seg ikke igjen i Juss-Buss' virkelighetsbeskrivelse. Foto: Steinar Buholm
IKKE FORNØYD: Stian Bonnevie Arntzen, daglig leder i Juss-Buss, opplever at norske banker somler med utbetaling av depositum. Nordea er en av bankene de har opplevd problemer med. Banken kjenner seg ikke igjen i Juss-Buss' virkelighetsbeskrivelse. Foto: Steinar Buholm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): - Bankene tar parti med utleierne selv om de egentlig skal være nøytrale, sier Stian Bonnevie Arntzen, daglig leder i Juss-Buss.

Rettshjelpsorganisasjonen behandler årlig over 500 husleiesaker og opplever at mange norske banker konsekvent bryter depositumsreglene i husleieloven.

Bankene somler med utbetaling av depositum. Dette medfører at leietakerne ikke får skutt inn depositum i nytt leieforhold. Slik får de problemer med å komme seg videre på leiemarkedet.

- Utleierne viktige kunder

Reglene om depositum er i utgangspunktet enkle.

Leietakeren kan ta kontakt med banken og kreve å få depositumet utbetalt. Banken plikter da å varsle utleieren skriftlig om kravet og opplyse om at beløpet vil bli utbetalt til leieren hvis utleieren ikke innen fem uker etter at varselet ble sendt, fremmer et krav om skyldig husleie eller dokumenterer å ha reist søksmål.

Men slik er ikke bankenes praksis i dag, ifølge Juss-Buss.

- Bankene gir utleier muligheten til å drøye og forhindre utbetaling, ved at de ikke sender varsel om at leier ønsker å få depositumet utbetalt. På denne måten forhindrer bankene at husleielovens frist for utbetaling av depositum begynner å løpe. Vi ser veldig ofte at bankene anser seg som en representant for utleier. Det er noen utleiere som har en rekke leietakere, og da betrakter bankene dem som store og viktige kunder, sier Bonnevie Arntzen.

Vil klage inn bankene som somler

Somlingen får konsekvenser for leietakerne.

- For mange leietakere, eksempelvis studenter, kan manglende utbetaling av depositumspengene få store økonomiske følger. Konsekvensen blir ofte at de ikke kommer seg inn i et nytt leieforhold, ettersom de ikke har penger til å skyte inn nytt depositum, sier Bonnevie Arntzen.

Juss-Buss har tidligere sendt ut brev til 70 norske banker der de informerte om problemet og regelverket, og foreslo en fast ordning for utbetaling av depositum. 2 av de 70 bankene svarte og da i relativt generelle vendinger. Juss-Buss varsler nå at de vil gå hardere til verks.

- Vi ser at bankene ikke endrer sin praksis på området, til tross for at vi gang etter gang påpeker dette. Vi vil nå klage bankene inn for Bankklagenemda hver gang vi ser at de opptrer i strid med depositumsreglene i husleieloven, sier Bonnevie Arntzen.

- Må behandle kundene godt

Nordea er en av bankene Juss-buss har opplevd problemer med. Banken kjenner seg ikke igjen i virkelighetsbeskrivelsen.

- Vi gjennomfører dette så fort som mulig, og senest innen en måned hvis det ikke kommer innsigelser, sier Thomas Sevang, informasjonsjef i Nordea.

Han er heller ikke enig i at bankene behandler utleierne annerledes fordi de er store og viktige kunder.

- Vi må behandle alle våre kunder godt og riktig. Vi kjenner oss ikke igjen i en sånn måte å tenke på, kundene skal behandles godt uansett, sier Sevang.

Fra 1. september i år ble husleieloven endret.

Nå kan både utleiere og leietakere kreve å få utbetalt depositumet, og hvis motparten ikke svarer innen fem uker, så vil det bli betalt ut. Nordea er blant dem som ønsker regelendringen velkommen.

- Vi mener dette vil gi en bedre gjensidighet, sier informasjonssjef Sevang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling