«Bankene kan ikke ha lært noe av bankkrakket på slutten av 1980-tallet»

Etter lange uker i varetekt og en trist jul i en upersonlig celle i Oslo kretsfengsel, fikk Dagbladet i går stille spørsmål til den varetektsfengslede Finance Credit-sjefen Torgeir Stensrud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med Trond G. Kristoffersen er Stensrud i dag siktet for å ha bedratt norske banker for mer enn en milliard kroner. Torgeir Stensrud sier rett ut at det er noe fundamentalt galt med norske banker.

- Den virkelighet jeg kjenner fra mine kontakter med bankene, er at det ikke eksisterer noen form for kredittpolitikk i norske banker. De - bankene - er opptatt av å fylle ut en haug med skjemaer. Det viktigste er at de riktige underskriftene kommer på arkene de skal.

Det sier mannen som sammen med sin nære venn og kollega Trond G. Kristoffersen (46) lånte store summer som det ikke fantes sikkerhet for.

- Uten evner

På spørsmål fra Dagbladet om hvordan det er mulig å få låne over en milliard kroner, svarer Stensrud slik:

- Det synes som om bankene ikke har evnen til å se virkeligheten i det som ligger i dokumentene.

- Hva mener du med det?

- Min erfaring er at norske banker er langt mer opptatt av det formelle enn å undersøke hva som faktisk er reelt, sier Torgeir Stensrud.

Oppgjør

54-åringen fra Hole utenfor Hønefoss og Snarøya-mannen Trond G. Kristoffersen bygde i løpet av noen få år opp Finance Credit til et selskap som i norsk sammenheng framsto som en finansgigant. I dag sitter han i varetekt i Oslo kretsfengsel.

Han er fortsatt underlagt streng kontroll i fengselet og får ikke ta imot besøk av hvem han vil. Dagbladet stilte gjennom hans forsvarer, advokat Morten Kjensli, spørsmål til Stensrud, som 54-åringen var villig til å svare på.

Og det er ingen hvem som helst som nå tar et oppgjør med bankene og den heller forunderlige kredittpolitikken.

Svarte hull

Torgeir Stensrud mener i utgangspunktet at bankene og finansinstitusjonene burde ha lært av bankkrisa for vel ti år siden.

- Min erfaring med bankene er at de på ingen måte har lært. Faktisk kan ikke bankene ha lært noe som helst av bankkrakket på slutten av 1980-tallet, sier Torgeir Stensrud.

Han bedyrer overfor Dagbladet at han var åpen overfor bankene. Og at det først var da han forsto at det var på vei til å gå galt med Finance Credit, at han gjorde ting han ikke skulle ha gjort.

- Men heller ikke når likviditeten var som et stort svart hull, stilte bankene spørsmålene de burde ha stilt, sier Stensrud.

- Selv da det begynte å gå virkelig galt, og vi ikke la alle kortene på bordet, var de (bankene, red.anm.) opptatt av formalia. Bankene var mer interessert i de formelle tingene, som underskrifter på lånedokumentene, enn å undersøke virkeligheten, sier Stensrud.

Overfor Dagbladet understreker han at det aldri var vært meningen å berike seg selv på de mange lånene.

- Det har aldri vært noe motiv å berike seg. Vi lånte mer penger fordi vi forsøkte å få skuta (Finance Credit-systemet, red.anm.) på rett kjøl, sier Torgeir Stensrud.

IKKE IMPONERT: Torgeir Stensrud er ikke imponert over norske banker og deres kredittpolitikk. - Virkeligheten er at bankene ikke har noen kredittpolitikk, sier Stensrud.