STRENGERE: DNB Nor er en av bankene som er med i Norges Banks undersøkelse. Foto: Scanpix
STRENGERE: DNB Nor er en av bankene som er med i Norges Banks undersøkelse. Foto: ScanpixVis mer

Bankene kniper igjen overfor bedriftene

Tøffest for borettslag og bilforhandlere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bankene kommer til å fortsette med å være restriktive med å gi lån til bedriftene.

Norges Banks utlånsundersøkelse for fjerde kvartal i fjor viser at bankene fortsetter å stramme inn på utlån. I første kvartal i år forventer bankene en ytterligere innstramming i kredittpraksisen overfor bedriftene og om lag uendret praksis overfor husholdningene.

Innstrammingen i fjerde kvartal var forventet, og den var spesielt stor for utlån til næringseiendom. I tillegg rapporterte bankene til Norges Bank om særlig innstramming overfor borettslag, bilbransjen og entreprenørbransjen, samt nye store engasjementer.

Norges Banks utlånsundersøkelse for fjerde kvartal ble gjennomført fra 18. desember i fjor til 10. januar i år. I undersøkelsen ble norske banker bedt om å vurdere utviklingen i kredittpraksis og etterspørselen etter lån.

Dyrere lån

Det er utsiktene til videre økonomiske nedgangstider, eller dystre makroøkonomiske utsikter som bankene kaller det, som er den viktigste årsaken til at bankene vegrer seg for å låne ut penger til bedriftene.

Faktorer som risikovilje, tilgang på lån fra andre banker og kapitaldekning spiller også inn.

Innstrammingen i siste kvartal i fjor ble først og fremst gjennomført ved å øke utlånsmarginen og gebyrene, samtidig som kravet til egenkapital og sikkerhet økte. Bankene forventer å øke utlånsmarginene og gebyrene ytterligere i første kvartal i år.

- Dette er krisen

Bedriftenes problemer med å skaffe kapital vil forsterke den økonomiske krisen betydelig hvis problemene fortsetter, tror senioranalytiker Erik Bruce i Nordea.

- Hundrevis av norske bedrifter sliter med å få lånt penger. Obligasjonsmarkedet er helt tørt, samtidig som det er lite hjelp å få i banken. Dette er et av hovedproblemene i norsk og internasjonal økonomi, det er dette som er finanskrisen, sier Bruce til DN.no.

9. februar vil regjeringene legge fram en ny krisepakke for å bedre kapitaltilgangen.

Husholdningene

Også privatkundene opplever bankenes stramme utlånspraksis, men bankene selv forventer ingen ytterligere innstramming i dette markedet i inneværende kvartal. Siste kvartal har bankene endret flere av lånebetingelsene overfor privatkundene, ved å øke utlånsmarginene og redusere ytterligere maksimal gjeld i forhold til inntekt og boligens verdi.

I tillegg har bankene endret sine rutiner og vurderer risikokunder på et høyere nivå.

(NTB)