Bankene kniper igjen overfor bedriftene

Tøffest for borettslag og bilforhandlere.

STRENGERE: DNB Nor er en av bankene som er med i Norges Banks undersøkelse. Foto: Scanpix
STRENGERE: DNB Nor er en av bankene som er med i Norges Banks undersøkelse. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bankene kommer til å fortsette med å være restriktive med å gi lån til bedriftene.

Norges Banks utlånsundersøkelse for fjerde kvartal i fjor viser at bankene fortsetter å stramme inn på utlån. I første kvartal i år forventer bankene en ytterligere innstramming i kredittpraksisen overfor bedriftene og om lag uendret praksis overfor husholdningene.

Innstrammingen i fjerde kvartal var forventet, og den var spesielt stor for utlån til næringseiendom. I tillegg rapporterte bankene til Norges Bank om særlig innstramming overfor borettslag, bilbransjen og entreprenørbransjen, samt nye store engasjementer.

Norges Banks utlånsundersøkelse for fjerde kvartal ble gjennomført fra 18. desember i fjor til 10. januar i år. I undersøkelsen ble norske banker bedt om å vurdere utviklingen i kredittpraksis og etterspørselen etter lån.

Dyrere lån

Det er utsiktene til videre økonomiske nedgangstider, eller dystre makroøkonomiske utsikter som bankene kaller det, som er den viktigste årsaken til at bankene vegrer seg for å låne ut penger til bedriftene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.