Bankene krever salg av skogmareritt

Det er krevende å lede og drive industri i Afrika. Selv for flere av Norges rikeste investorer.

Åge Korsvold må innse at det ikke er lett å drive industri i Afrika. Foto: Eivind Yggeseth.
Åge Korsvold må innse at det ikke er lett å drive industri i Afrika. Foto: Eivind Yggeseth.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Green Resources har kostet tre milliarder kroner, men prises til 26 millioner. I fredagens utgave av Finansavisen kan vi lese at bankene gir 55 millioner i likviditetslån samtidig som de krever selskapet solgt i løpet av 12 måneder.

En ond sirkel

- Feilen med Green Resources er at vi ikke har hatt robust finansiering og endt opp med dyr fremmedkapital. Det har ført til underskudd og en ond sirkel, sier styreleder Åge Korsvold til Finansavisen.

Nå går det mot en slutt for det norske skogeventyret som ble regissert av tidligere stjerneanalytiker Mads Asprem i Merrill Lynch og som ble finansiert av Kjell Inge Røkke, Tom Vidar Rygh, Erik Bøhler, Edvin Austbø, Jan Petter Sissener, Jacob Iqbal, Sundt, Roy Myklebust og Arild Engh.

Driften feilet

En topp finansmann og noen av Norges rikeste investorer feilet på finansieringen. Men ifølge Korsvold har også driften feilet.

- Altså, det er krevende å lede og drive industri i Afrika. Dette ble startet veldig entreprenørdrevet, men man trenger operasjonell ledelse som er fokusert på drift i stedet for å utvikle land og skog, sier Korsvold til Finansavisen.

Bankene kan overta

Green Resources’ långivere er norske Norfund, finske Finnfund og nederlandske FMO.

- Hvis vi ikke har fått til et salg innen utgangen av januar 2018 kan bankene ta 90,1 prosent av selskapet. Men da er mye annen moro slettet, sier Korsvold til Finansavisen.

Green Resources har drevet skogplanting i Uganda, Tanzania, Mosambik og Sør-Sudan. Største eier er International Timber, foran Eirik Bergh, Sundt, Erik Bøhler, Kjell Inge Røkke, Tom Vidar Rygh og Mads Asprem.

Andre økonominyheter:
Trumps skattebombe kan bety «god natt» for norske selskaper
Flere aktører satser store summer på at aksjen skal falle