Bankene må passes på

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Når bankenes lånekunder får brev om betydelig økning av rentene, er det all grunn til å være på vakt. Mye tyder på at bankene skor seg på den renteøkningen vi har hatt i det norske markedet i den seinere tida, og at låntakerne får en høyere regning enn strengt tatt nødvendig. Derfor er det all grunn til å følge Forbrukerrådets anbefaling om å ta kontakt med banken for å få redusert renteøkningen.
  • I går la Bankforeningen fram tall som viser at den såkalte rentemarginen i bankene nå er på vei oppover etter et konstant fall de siste ni årene. Riktignok er økningen marginal, men Bankforeningen har ikke fanget opp utviklingen de siste to månedene, da utlånsrentene har skutt i været. Alt tyder på at innskuddsrentene langt fra har steget i samme tempo, og at bankenes fortjeneste dermed er økt. Det er jo denne renteforskjellen bankene lever av.
  • Og hvis det går slik som både Bankforeningen og de fleste andre mener, at markedsrentene snart vil gå ned igjen, blir det viktig å se etter at bankene straks reagerer med å sette ned sine utlånsrenter. Vi har dårlige erfaringer med bankene i så måte. De er raske til å følge rentemarkedet på opptur, mens de nøler når det går andre veien. Det er som med oljeselskapene og bensinprisen.
  • Etter krakket for seks år siden har bankene hatt meget gode resultater. Fortjenesten har vært god, og eierne har kunnet hente ut betydelige utbytter. Det skyldes ikke minst at staten som storaksjonær har vist en grådighet uten like. I dette bildet hører det også med at bankene stadig legger på gamle gebyrer og viser stor oppfinnsomhet i å pønske ut nye. Alt dette skjer i takt med at servicen overfor publikum er blitt dårligere.
  • Som ny leder i Bankforeningen har Arne Skauge mye å ta fatt på, og han har hatt en lovende start. I går refset han aktørene i valutamarkedet for at de har latt seg skremme av den politiske debatten den siste tida. Det er på tide noen sier fra om dette. Politikerne kan ikke legge seg flate for børsakrobatene. Politisk debatt i et demokrati må tåles.