Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bankene melker deg.

Undersøkelse fra Huseiernes landsforbund viser at bankenes rentefortjeneste har skutt i været.

ØKT FORTJENESTE: Bankene har økt fortjenesten på kundene i 2013 med anslagsvis 23 milliarder kroner, gjennom økt rentemargin. Leder i Huseiernes Landsforbund, Petter Batta mener dette avslører bankene. Her avbildet med tidligere skattedirektør Svein Kristensen. Foto:Jacques Hvistendahl Dagbladet
ØKT FORTJENESTE: Bankene har økt fortjenesten på kundene i 2013 med anslagsvis 23 milliarder kroner, gjennom økt rentemargin. Leder i Huseiernes Landsforbund, Petter Batta mener dette avslører bankene. Her avbildet med tidligere skattedirektør Svein Kristensen. Foto:Jacques Hvistendahl Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske banker økte fortjenesten på kundene i 2013 med anslagsvis 23 milliarder kroner gjennom økt rentemargin.
I fjor økte verdien på landets banker med 190 milliarder kroner, ifølge en gjennomgang utredningssjef Dag Refling i Huseiernes Landsforbund (HL) har utført. I tillegg har rentemarginen skutt i været de siste to årene, viser en oversikt fra Dine Penger/VG.

Rentemarginen ligger i dag på 2,24 prosent mens den i oktober 2011 var på 0,11 prosent.

Differansen mellom utlåns- og innlånsrente, inkludert det bankene tar som kredittpåslag, utgjør bankenes rentemargin. Dermed betyr høy rentemargin at bankene tjener bedre.

Noen av hovedfunnene i undersøkelsen til HL er at norsk banksektor i 2013 hadde en samlet verdiøkning på 190 milliarder kroner, og at samlet økte bankenes børsverdi med 57 prosent i fjor.

- Rentemarginen har vært rundt ett prosentpoeng høyere i 2013 enn det langsiktige gjennomsnittet. Det betyr at bankene har økt fortjenesten på kundene i 2013 med anslagsvis 23 milliarder kroner, gjennom økt rentemargin, sier renteekspert Øyvind Røst i Dine Penger til VG.

Sjef i Huseiernes Landsforbund, Per Batta, mener undersøkelsen avslører bankene.

- Dette viser at de melker deg, sier Batta.

(NTB)

Hele Norges coronakart