GIR RÅD: Sentralbanksjef Svein Gjedrem rådet folk om å binde renta på boliglånet - noe bankene reagerer sterkt på.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
GIR RÅD: Sentralbanksjef Svein Gjedrem rådet folk om å binde renta på boliglånet - noe bankene reagerer sterkt på. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Bankene reagerer på Gjedrems renteråd

Sjeføkonomer rasende på sentralbanksjefens oppfordring til å binde renta på boliglånet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjeføkonomer reagerer på sentralbanksjef Svein Gjedrems råd til folk om å binde renta på boliglånet.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 Gruppen mener Gjedrem gikk langt utenfor sin rolle som sentralbanksjef under sin årstale torsdag. Han ga råd om at folk nå bør binde renten på boliglånet.

- Det er ikke Gjedrems rolle å gi slike råd, det må folk finne ut av selv, sier Elisabeth Holvik til Aftenbladet.no.

Hun får støtte fra Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Terra Gruppen, som mener fastrentelån i Norge har vært dyre og at det har vært vanskelig å komme seg ute av avtalene. I tillegg er det ikke sikkert fastrentekundene har redusert risikoen ved å tegne en slik avtale.

- Jeg er ikke tilhenger av rentebinding i det hele tatt. Dette markedet har ikke fungert godt i Norge, sier Jan L. Andreassen.

Han tror renta skal ytterligere ned og mener rådet om å binde renta nå er uklokt. Han peker på faktorer han mener vil føre til lav rente i lang tid framover.

- Europa er midt inne i en eldrebølge, befolkningen er fallende i flere land. Det vil føre til at prisene på biler, hvitevarer, elektronikk og andre kapitalvarer får en svak utvikling. Japan har vært i denne situasjonen siden midt på 1990-tallet, og der har renta vært veldig lav lenge, sier han.

(NTB)