Bankene sikler på dnbnor.no

Fusjonsbankene DnB og Gjensidige Nor er i samtaler med et norsk selskap som kontrollerer den lukrative nettadressen dnbnor.no. Prisen kan bli høy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede i forrige uke forsto redaktør Nils Petter Tanderø i Nordens Nyheter AS hva fusjonskameratene i DnB og Gjensidige Nor skulle kalle den nye storbanken sin. Da ringte nemlig en i DnBs ledelse til Tanderø og stilte spørsmål rundt nettadressen dnbnor.no. Denne adressen registrerte Tanderøs selskap allerede i fjor høst.

- Da syslet vi med planer om å starte et nordisk nettidsskrift som skulle skrive om banknæringen. Nettnavnet skulle være dnbnor.no, som står for «Det nordiske banktidsskrift Norge» (DNB), sier Tanderø til Dagbladet.no.

Selskapet han er styreformann for planla å utgi bladet i Norge, Sverige og Danmark. For å skille mellom de forskjellige landenes nettutgaver registrerte han dnbnor.no for den norske utgaven. Nå er dette domenet det bankene sikler på.

- Jeg har snakket med advokat om dette. Jeg er usikker på hva en slik adresse kan være verdt, men min advokat har fortalt meg at ettertraktede dotcom-adresser kan bli solgt for store beløp.

Siden i fjor har Nordens Nyheter AS lagt planene om et banktidsskrift på is inntil videre. I tiden framover skal selskapet konsentrere seg om produksjonenen av månedsavisen Nordens Nyheter og nettutgaven til avisen. Papirutgaven har kommet ut i snart 15 år.

- Jeg er berett til å selge domenet dnbnor.no, og viser det seg at det kan bli en god forretning vil jeg ha en god pris for nettadressen, sier Tanderø.

Han ønsker ikke å legge noe utilbørlig press på noen, men han ønsker åpen- og ærlighet fra bankenes side, om de er villige til å forhandle.

Jeg kan bekrefte at vi har snakket med Nordens Nyheter AS om det aktuelle domenet, sier DnBs assisterende informasjonsdirektør Geir Falkenberg til Dagbladet.no.

Det var han personlig som ringte Tanderø fredag i forrige uke. DnB ønsker ikke å trekke domenesaken inn for retten, men finne en løsning direkte med Nordens Nyheter AS.

- Er det villige til å betale for domenet?

- Vi er i dialog med de som kontrollerer domenet i dag, er alt Falkenberg vil si foreløpig.

DnB og Gjensidige har allerede sikret seg flere andre domener som de mener er relevante for dem. Hva slags domener dette er ønsker ikke Falkenberg å si noe om.

Retten til navnet

Hvem som egentlig har retten til domenenavnet dnbnor.no er uklart. De siste årene har domstolene gjort det vanskeligere for domenepirater å spekulere i nettadresser til kjente varemerker. Men i saken med dnbnor.no er det ikke nødvendigvis snakk om domenespekulasjon.

- Om bankene registrerte varemerket DnB Nor før domenet ble registert, så har nok bankene en god sak, sier advokat Anders Mediaas Wagle i advokatfirmaet Havvind Vislie.

Han er juridisk ekspert på immaterialrettslige problemstillinger relatert til digital teknologi.

Han tillegger likevel at dette ikke nødvendigvis er avgjørende ettersom domenenavnet inneholder varemerket DnB. Et søk hos Patentstyret viser at Den Norske Bank ASA sendte inn en søknad om varemerket DnB Nor 13. mars i år. Nordens Nyheter AS registrerte det omstridte domenet 30. oktober i fjor.

Kan få god pris

Wagle synes det er vanskelig å uttale seg om hvem som har rett til domenet uten at han kjenner saken bedre. Men han sier at om Nordens Nyheter er veldig sikre på at de har retten på sin side, så vil man ofte kunne kreve en høyere pris for domenet enn om man ikke er så

sikker.

En annen ting som kan heve prisen på domenet er om banken har lagt vesentlige planer for bruk av nettadressen. DnB har de siste årene satset mye på å få kundene til å bruke nettbank og ikke filialnettet, så fusjonskameratene har absolutt store planer med nettadressen.

- Er det et domene de ønsker seg i sterk grad, som de ikke har noen rett til, ja da bør prisen reflektere det, sier Mediaas Wagle.

Han mener at markedspris for domennavn av denne typen kan være et sekssifret beløp, dersom kjøperen ikke har noen rett til domenet.