Bankene stopper luksusforbruket

Bankene som i natt ble enige om en gjeldsavtale med Kjell Inge Røkke, har lagt sin hånd på hans private lommebok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røkkes luksus skal nå kontrolleres av kreditorene. Skal han bestille noe, må han spørre bankene, får Dagbladet opplyst av en kilde med nær tilknytning til de største kreditorene til Aker RGI-systemet.

Seint i går ble Røkke og långiverne enige om en avtale med alle kreditorene. Orkla varsler at de vil komme med en melding til Oslo Børs før klokka ti i formiddag. Der vil selskapet opplyse hvor stor del av lånet på 600 millioner kroner som blir innfridd i første omgang.

Frykten for konkurs skal være reell blant mange kreditorer. I første rekke DnB, Gjensidige NOR, Nordea og andre store kreditorer kjemper for å unngå konkurs.

Årsaken er at disse har best sikkerhet med panteheftelser i de operative driftsselskapene, spesielt Aker Yards og Aker Kværner, og frykter for konsekvensene hvis Røkkes personlige selskapspyramide går over ende.verdiene.

- Bankene har sikret seg med tanke på framtida. Nå kan ikke Røkke bestille noe som helst uten å spørre bankene, sier Dagbladets kilde.

Hyttepalasset i Oppdal og luksusskipet «Reverie» skal være heftet med pant som langt overgår salgsverdiene.

Spørsmålet er hvor lenge de mest verdifulle selskapene i Aker RGI, skipsverftene i Aker Yards, fiskeriproduksjonen i Norway Seafoods og Røkkes aksjepost i Aker Kværner skal holdes utenfor det nedsalget som ventes å komme for å realisere verdier og gjøre Røkke betalingsdyktig. Bankenes representative organer og Kredittilsynet følger prosessen nøye.

Et klart tegn på at situasjonen er meget alvorlig og komplisert viste seg da Aker RGI ikke klarte å overholde Orklas frist for tilbakebetaling av 600 milloners-lånet i går. Fra Orklas side var alt klart og så seint som tirsdag kveld trodde også Aker RGI at skissen for en «omforent løsning» kunne offentliggjøres, men i går morges måtte selskapet kapitulere.

- Vi fikk en melding fra Aker RGI rett før klokka ni og måtte da innføre en børspause på obligasjonslånet AKE 16, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs.

AKE 16 har DnB som kontofører og er et obligasjonslån på 805 millioner til Aker RGI med forfall 5. mars 2007.

Vil refinansiere

- Dette viser at totalsituasjonen er meget komplisert. Her er det mange involvert og mange parter skal signere før alt er klart, sier Orklas informasjonsdirektør Ole Kristian Lunde.

Aker RGI forsøker å få kreditorene med på en refinansiering som innebærer betalingslettelser og mer langsiktighet, men kampen om best mulig sikkerhet kreditorene imellom gjør dette arbeidet svært omfattende. Konglomeratet av selskaper og alle forbindelseslinjene gjør Røkke-systemet svært lite oversiktlig.

Banker kan tape

Unntakssituasjonen Aker RGI har befunnet seg i de siste tre ukene, preger hele konsernet og alle dets kundeforhold. I går gikk det rykter om at en rekke sparebanker risikerer store økonomiske tap.

- Vi har et engasjement på 40 millioner til Norway Seafoods i Stamsund og Hammerfest, men begge er godt sikret, sier viseadministrerende direktør Oddmund Aasen i Sparebank 1 Nord-Norge.

Ryktene om at norske storbanker står bak obligasjons- og sertifikatlån på 2,6 milliarder via Enskilda Securities for å skjule sin eksponering, kan avlives. Dagbladet får bekreftet at andre finansforetak er långivere til disse lånene som Kredittilsynet har gransket.

PRESSET MILLIARDÆR: Kjell Inge Røkke er satt under et voldsomt press fra sine kreditorer, og de vil nå ha full kontroll med hans veldige private luksus.