Bankene tåler 27 prosent boligprisfall

Norske banker vil klare seg fint selv i et makroøkonomisk scenario som ligner bankkrisen på 90-tallet, ifølge Norges Bank.

Ingen krise. Norges Banks egen stresstest viser at bankene tåler en solid nedgang i boligprisene. Foto:    Iván Kverme.
Ingen krise. Norges Banks egen stresstest viser at bankene tåler en solid nedgang i boligprisene. Foto: Iván Kverme.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Spesielt Finanstilsynet, men også Norges Bank, har de seneste årene gjentatt at den finansielle sårbarheten i norsk økonomi øker med stadig høyere boligpriser og høyere gjeldsgrad i husholdningene.

Worst case

Finansavisen kan fortelle at sentralbanken har kjørt to forskjellige stresscenarier, der den verste av dem innebærer en arbeidsledighet som stiger fra 3,0 til 7,9 prosent i 2019, fall i BNP og privat konsum to år på rad, høyere utlånstap for bankene og at boligprisene faller med 26,7 prosent fra 2017 til 2020.

Selv med et slikt scenario regner sentralbanken med at norske banker vil klare seg greit.

Kapitaldekningen er doblet

- Kapitaldekningen i bankene er doblet etter finanskrisen og likvideten er bedret. Samtidig er det trekk ved norsk økonomi som gjør det finansielle systemet sårbart. Det gjelder særlig den sterke veksten i eiendomsprisene kombinert med høy gjeld i husholdningene, sier visesentralbanksjef Jon Nicolaisen i forbindelse med publisering av rapporten Finansiell stabilitet 2016.

- Har dere tatt hardt nok i?

- Det finnes alltids tenkelige scenarier og utfall enn dem man velger. Vi anser de scenariene vi har valgt som relativt alvorlige. Det viktigste budskapet fra stresstesten er at bankene kan tåle betydelige makroøkonomiske tilbakeslag og likevel ha kapitaldekningen over minstekravet, sier direktør Torbjørn Hægeland i Norges Bank til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Nå er banken klar til å øke boligrenten
Donald Trump fikk nei - milliardær fra Larvik fikk ja