Bankene tjener mer og mer på boliglån

Norges Banks utlånsundersøkelse bekrefter at norske banker tjener stadig mer på boliglånene. Mens bankene låner penger billigere, låner de dem ut dyrere.

BOLIG:  Nybygde leiligheter på Etterstad i Oslo.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BOLIG: Nybygde leiligheter på Etterstad i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ukene har Norges tre største banker DNB, Nordea og Handelsbanken presentert gode resultater.

Veksten skyldes nesten utelukkende bedre fortjeneste fra utlån og innskudd.

- Bankene låner penger billig for tiden, mens de låner dem ut igjen dyrere enn på lenge. Bankene tjener mer og mer penger, sier Elisabeth Realfsen, redaktør for Finansportalen, til NTB.

- At det er boliglånskundene som må betale for kapitalen til banken er oppsiktsvekkende. Norske banker gikk for eksempel med overskudd i fjor. Hvorfor ble ikke de pengene brukt til å bygge kapital, spør Realfsen.

Økt etterspørsel Låneetterspørselen fra husholdninger og foretak har økt noe i andre kvartal, mens også utlånsmarginen har økt.

Ifølge utlånsundersøkelsen fra Norges Bank, har utlånsmarginene økt mer enn bankene selv forventet ved utgang av første kvartal, og de er ventet å øke ytterligere i kommende kvartal.

- Jeg blir ikke det minste overrasket over noen av disse resultatene. Det eneste som kan forhindre at enkelte banker har et så høyt rentenivå, er at forbrukerne skifter ut disse bankene, sier hun.

Realfsen understreker at det finnes svært mange banker som ikke har satt opp renta.

- Det virker som at folk mener nivået til de store bankene er det nivået de må regne med. Den eneste måten å vise bankene at det ikke er greit med høy rente, er å bytte bank, sier hun.

- Opp til banken Emil Steffensen, stedfortredende direktør for bank- og forsikringstilsyn i Finanstilsynet, er heller ikke overrasket over at utlånsmarginen øker.

- Dette stemmer med de regnskapene vi har sett så langt den siste tiden, sier han til NTB.

Han understreker at rentejusteringer er opp til bankene.

- Men det er klart at bankene må øke sin soliditet ytterligere, blant annet på grunn av økt usikkerhet i økonomien og økte kapitalkrav, sier han.

- Oppsiktsvekkende Det vakte sterke reaksjoner da flere av landets største banker valgte å sette opp renta 0,3 prosentpoeng tidligere i år.

- Vi må drive bank på en bærekraftig måte. Med regjeringens økende kapitalkrav må vi forberede oss på at det blir tøffere å drive bank i fremtiden, sa DNB-sjef Rune Bjerke til NTB da DNB presenterte sine kvartalsresultater forrige uke.

Bankene selv skylder altså på økte kapitalkrav, og at de må bygge opp et mer stabilt fundament for å kunne møte eventuelle nye krav i fremtiden.

(NTB)