FRYKTER INDUSTRIDØD: - 60 prosent av våre medlemmer varsler at de har lagt ned sine investeringsplaner på grunn av et for dårlig kredittmarkedet, sier direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, til Dagbladet.no. Foto: SCANPIX
FRYKTER INDUSTRIDØD: - 60 prosent av våre medlemmer varsler at de har lagt ned sine investeringsplaner på grunn av et for dårlig kredittmarkedet, sier direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, til Dagbladet.no. Foto: SCANPIXVis mer

- Bankene trenger 80 milliarder kroner

Ellers vil norsk næringsliv bli hardt rammet, melder Norsk Industri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag 16.00 legger regjeringen fram en ny kreditpakke. Hensikten er å bedre utlånsrammene til bedrifter og privatpersoner.

- 60 prosent av våre medlemmer varsler at de har lagt ned sine investeringsplaner på grunn av et for dårlig kredittmarkedet, sier direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, til Dagbladet.no.

Blir det lettere å få lån? Send inn spørsmål til Finansnæringens Hovedorganisasjon her!

HASTER: Med kraftig stigning i arbeidsledigheten haster det å sikre lånetilgang for bedrifter som lurer på om de skal permittere ansatte eller satse på ny maskinpark, mener Norsk Industri. Foto:  SCANPIX .
HASTER: Med kraftig stigning i arbeidsledigheten haster det å sikre lånetilgang for bedrifter som lurer på om de skal permittere ansatte eller satse på ny maskinpark, mener Norsk Industri. Foto: SCANPIX . Vis mer

Frykter konsekvensene
Han frykter konsekvensene hvis ikke kredittmarkedet for norsk næringsliv blir bedre.

- For de største bedriften er situasjonen veldig alvorlig, sier Lier-Hansen. Han mener det er avgjørende at regjeringen klarer å stryke bankenes egenkapital slik at man vil få normal utlånsvirksomhet.

- Vi frykter at finanskrisen vil ramme mye hardere enn den ellers hadde gjort hvis ikke bankene igjen begynner å låne ut penger. Da vil mange industriarbeidsplasser kunne gå tapt, sier Norsk Industri-direktøren.

19 500 BEKYMREDE BEDRIFTER: Direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Haas Brubakk, håper å se virkningene av dagens bankpakke raskt. Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
19 500 BEKYMREDE BEDRIFTER: Direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Haas Brubakk, håper å se virkningene av dagens bankpakke raskt. Foto: Erlend Aas / SCANPIX . Vis mer

Han tror bankene allerede må skrive store tap på tidligere lån, og at regjeringen derfor må gå hardt til verks hvis man skal normalisere situasjonen.

Trenger 80 milliarder
- Vi regner med at bankene trenger 80 milliarder kroner for å sette bankene i stand til å drive utlånsvirksomhet på samme nivå som i 2007 og i 2008, sier Lier-Hansen. Han peker på at bankene ikke vil være den store taperen hvis finansminister Kristin Halvorsen (SV) innfrir.

- Det vil være oss som vil få det vanskelig, sier Norsk Industri-direktøren. Han setter som en forutsetning at regjeringen og bankens organisasjoner har blitt enig om vilkårene på forhånd.

NY PAKKE: I dag kommer en ny kredittpakke fra regjeringen. Hensikten er å bedre utlånsrammene til bedrifter og privatpersoner. Men om de vil takke ja til tilbudet fra regjeringen avhenger av pris og omfang.
NY PAKKE: I dag kommer en ny kredittpakke fra regjeringen. Hensikten er å bedre utlånsrammene til bedrifter og privatpersoner. Men om de vil takke ja til tilbudet fra regjeringen avhenger av pris og omfang. Vis mer

- Hvis man vedtar pakker som bankene ikke vil ha så er det en tredje part som blir rammet: næringslivet, sier Lier-Hansen.

Må finansiere obligasjoner
Direktøren har også store forventninger til at regjeringen vil gi norsk industri obligasjonslån.

- Det er mange store selskaper som er avhengig av å refinansiere obligasjonene i løpet av 2009 og 2010. Siden mye av kredittmarkedet har kollapset er det viktig at regjeringen kan tilby en slik refinansiering, sier Lier-Hansen.

Hvis ikke frykter Lier-Hansen en større arbeidsledighet blant norske arbeidstakere.

LEGGER FRAM 16.00: Statsminister Jens Stoltenberg legger fram kredittpakken 16.00 i dag. Foto: SCANPIX
LEGGER FRAM 16.00: Statsminister Jens Stoltenberg legger fram kredittpakken 16.00 i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

- I nedgangstider har bedriftene som regel to valg. Enten må de styrke kreditten eller kutte utgiftene. Hvis de kutter utgiftene betyr det som regel at flere mister jobbene, sier Lier-Hansen.