<strong>FRYKTER INDUSTRIDØD:</strong> - 60 prosent av våre medlemmer varsler at de har lagt ned sine investeringsplaner på grunn av et for dårlig kredittmarkedet, sier direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, til Dagbladet.no. Foto: SCANPIX
FRYKTER INDUSTRIDØD: - 60 prosent av våre medlemmer varsler at de har lagt ned sine investeringsplaner på grunn av et for dårlig kredittmarkedet, sier direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, til Dagbladet.no. Foto: SCANPIX Vis mer

- Bankene trenger 80 milliarder kroner

Ellers vil norsk næringsliv bli hardt rammet, melder Norsk Industri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag 16.00 legger regjeringen fram en ny kreditpakke. Hensikten er å bedre utlånsrammene til bedrifter og privatpersoner.

- 60 prosent av våre medlemmer varsler at de har lagt ned sine investeringsplaner på grunn av et for dårlig kredittmarkedet, sier direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, til Dagbladet.no.

Blir det lettere å få lån? Send inn spørsmål til Finansnæringens Hovedorganisasjon her!

<strong>HASTER:</strong> Med kraftig stigning i arbeidsledigheten haster det å sikre lånetilgang for bedrifter som lurer på om de skal permittere ansatte eller satse på ny maskinpark, mener Norsk Industri. Foto:  SCANPIX .
HASTER: Med kraftig stigning i arbeidsledigheten haster det å sikre lånetilgang for bedrifter som lurer på om de skal permittere ansatte eller satse på ny maskinpark, mener Norsk Industri. Foto: SCANPIX . Vis mer

Frykter konsekvensene
Han frykter konsekvensene hvis ikke kredittmarkedet for norsk næringsliv blir bedre.

- For de største bedriften er situasjonen veldig alvorlig, sier Lier-Hansen. Han mener det er avgjørende at regjeringen klarer å stryke bankenes egenkapital slik at man vil få normal utlånsvirksomhet.

- Vi frykter at finanskrisen vil ramme mye hardere enn den ellers hadde gjort hvis ikke bankene igjen begynner å låne ut penger. Da vil mange industriarbeidsplasser kunne gå tapt, sier Norsk Industri-direktøren.

<strong>19 500 BEKYMREDE BEDRIFTER:</strong> Direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Haas Brubakk, håper å se virkningene av dagens bankpakke raskt. Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
19 500 BEKYMREDE BEDRIFTER: Direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Haas Brubakk, håper å se virkningene av dagens bankpakke raskt. Foto: Erlend Aas / SCANPIX . Vis mer

Han tror bankene allerede må skrive store tap på tidligere lån, og at regjeringen derfor må gå hardt til verks hvis man skal normalisere situasjonen.

Trenger 80 milliarder
- Vi regner med at bankene trenger 80 milliarder kroner for å sette bankene i stand til å drive utlånsvirksomhet på samme nivå som i 2007 og i 2008, sier Lier-Hansen. Han peker på at bankene ikke vil være den store taperen hvis finansminister Kristin Halvorsen (SV) innfrir.

- Det vil være oss som vil få det vanskelig, sier Norsk Industri-direktøren. Han setter som en forutsetning at regjeringen og bankens organisasjoner har blitt enig om vilkårene på forhånd.

<strong>NY PAKKE:</strong> I dag kommer en ny kredittpakke fra regjeringen. Hensikten er å bedre utlånsrammene til bedrifter og privatpersoner. Men om de vil takke ja til tilbudet fra regjeringen avhenger av pris og omfang.
NY PAKKE: I dag kommer en ny kredittpakke fra regjeringen. Hensikten er å bedre utlånsrammene til bedrifter og privatpersoner. Men om de vil takke ja til tilbudet fra regjeringen avhenger av pris og omfang. Vis mer

- Hvis man vedtar pakker som bankene ikke vil ha så er det en tredje part som blir rammet: næringslivet, sier Lier-Hansen.

Må finansiere obligasjoner
Direktøren har også store forventninger til at regjeringen vil gi norsk industri obligasjonslån.

- Det er mange store selskaper som er avhengig av å refinansiere obligasjonene i løpet av 2009 og 2010. Siden mye av kredittmarkedet har kollapset er det viktig at regjeringen kan tilby en slik refinansiering, sier Lier-Hansen.

Hvis ikke frykter Lier-Hansen en større arbeidsledighet blant norske arbeidstakere.

LEGGER FRAM 16.00: Statsminister Jens Stoltenberg legger fram kredittpakken 16.00 i dag. Foto: SCANPIX
LEGGER FRAM 16.00: Statsminister Jens Stoltenberg legger fram kredittpakken 16.00 i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

- I nedgangstider har bedriftene som regel to valg. Enten må de styrke kreditten eller kutte utgiftene. Hvis de kutter utgiftene betyr det som regel at flere mister jobbene, sier Lier-Hansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer