Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bankene venter med å øke boligrenten

DnB NOR, Nordea og lokale sparebanker holder på dagens rente.

VURDERER Å HEVE RENTA: Flere storbanker avventer med å heve renta, til tross for at Norges Bank har økt styringsrenta i dag med 0,25 prosent.  Illustrasjonsfoto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET
VURDERER Å HEVE RENTA: Flere storbanker avventer med å heve renta, til tross for at Norges Bank har økt styringsrenta i dag med 0,25 prosent. Illustrasjonsfoto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Høyere rente fra Norges Bank forplanter seg ikke til boligmarkedet med det første.
Verken DnB NOR, Nordea eller sparebankene rundt om i landet varslet høyere boligrente etter onsdagens rentemøte.

Norske banker er i ferd med å få tilbake konkurranseånden, noe som kommer alle låntakere til gode i ukene fremover, men på sikt kan neppe noen unngå at boliglånet blir dyrere.

- Signalene fra Norges Bank er tydelige. Rentenivået skal heves. Foreløpig vurderer vi situasjonen løpende, blant annet med vekt på utviklingen i rentemarkedene og konkurransen mellom bankene, sier informasjonsdirektør Aud Helen Rasmussen i DnB NOR til NTB.

Hun sier bankens rentemargin det siste året har variert lite, men bekrefter samtidig at fallende rentenivå gir bedre margin, blant annet på grunn av varslingsfristene.

- Vi har lagt et veldig spesielt år bak oss, med store svingninger i pengemarkedene og i perioder også en bedre rentemargin. Nå går renten oppover igjen, og da blir marginene ofte knappere, sier Rasmussen.

Nordea ser på markedsandeler

I Nordea er holdningen den samme.

Informasjonssjef Thomas Sevang sier banken foreløpig ikke har tatt stilling til hvorvidt boligrenten skal heves som følge av høyere styringsrente.

- Nordea har hatt en markert vekst i sin markedsandel det siste året. Det gjelder også for boliglån. Derfor vil både konkurransen mellom bankene og utviklingen i pengemarkedet være avgjørende faktorer når vi i ukene fremover skal vurdere rentenivået, sier Sevang.

Han kan ikke gi noe nærmere tidspunkt for når banken treffer en beslutning om boligrenten, men sier det foregår en fortløpende vurdering.

Sparebankene vurderer selvstendig

Administrerende direktør i Sparebankforeningen, Arne Hyttnes, understreker at det er opp til den enkelte bank å avgjøre om og når styringsrenten skal slå inn i boligrenten.

- Jeg vil tro at det blir mange vurderinger rundt om i styrerommene i tiden fremover, men foreløpig har vi ikke hørt at noen av medlemsbankene har satt opp boligrenten, sier Hyttnes.

Han tilbakeviser alle påstander om at rentemarginen det siste året har vært spesielt god for sparebankene og sier kvartalsregnskapene viser en rentenetto som ligger rundt det normale.

- Så vidt jeg kan se er ikke rentenettoen stort bedre nå enn før krisen kom, men den viktigste endringen i ukene fremover blir trolig at konkurranseaspektet kommer klarere fram, sier Hyttnes.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media