Bankene venter med renteøkning

Bankene regner med at de må følge Norges Bank og sette opp renten på lån til sine kunder. Men i formiddag var det ingen banker som hadde fastsatt hvor stor renteøkningen vil bli og når den vil komme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men flere banker stoppet i dag salget av lån med fast rente etter stor pågang fra kunder med lån med flytende rente som ønsket å binde renta på sine boliglån.

  Den Norske Bank var først ute med å stoppe salget av fastrentelån. Siden fulgte Sparebanken NOR og Sparebank1Vest.

Fortsetter

Men Kreditkassen fortsetter salget av fastrentelån:

  - Vi har vurdert det slik at svingningene i obligasjonsmarkedet ikke er så store at det skulle være noen grunn for at vi stoppet dette salget, sier informasjonsdirektør Kjell Flø.

  Også Postbanken fortsetter salget av fastrentelån, men fastsetter renten den dagen kunden mottar tilsagnsbrevet fra banken.

Turbulent

Bankene følger utviklingen på det turbulente pengemarkedet fra time til time for å prøve å finne ut hva som kan bli mer vedvarende tilstander.

  Postbanken vil øke renten på sine utlån, men det er ennå ikke avgjort hvor stor renteøkningen vil bli og når den skal gjelde fra, sier informasjonsdirektør Tore Dyrdahl til NTB.

  - Vi har ennå ikke hevet renta etter at Norges Bank hevet sin rente med 0,5 prosent for to uker siden. Derfor ligger vi nå 2 prosent på etterskudd, sier Dyrdahl, uten at det dermed er sagt noe om hvor stor renteøkningen nå blir.

  - Vi har ikke tatt noen beslutning, men dersom pengelånsrenten manifesterer seg på et høyt nivå, er vi nødt til å sende regningen videre til våre kunderr, sier informasjonsdirektør Jarl Veggan i Den Norske Bank .

  - Det er en absurd situasjon at spekulasjonen mot den norske kronen rammer norske boliglånskunde, sier Veggan.

Venter over helga

Kjell Flø sier at Kreditkassen ennå ikke har bestemt seg for å heve renten på sine utlån.

  - Men dersom økningen i pengemarkedsrenten blir vedvarende, blir vi nødt til å gå videre til våre kunder med renteheving, sier han.

  Informasjonssjef Jørn Lekve sier at ledelsen i Sparebank1Vest skal ha et møte mandag der spørsmålet om hvorvidt det blir noen renteøkning på bankens utlån blir avgjort.

Fra time til time

Sparebanken NOR har heller ikke tatt noen beslutning, sier informasjonssjef Elin Ørjasæter:

  - Vi følger utviklingen fra time til time og det har vi tenkt å gjøre en god stund før vi tar en beslutning. Banken har 150 000 boliglånskunder. Å ta en beslutning i en så turbulent situasjon som den vi har nå, ville være helt ufornuftig, sier Elin Ørjasæter.

  Tore Dyrdahl i Postbanken sier at utviklingen i pengemarkedet i dag viser at spekulasjonene mot den norske krona fortsatte etter at Norges Bank satte opp renta. Det kan derfor gå mot ytterligere renteøkning, sier Dyrdal.

(NTB)