Bankene venter på rente-utspill

Landets banker har ingen umiddelbare planer om å sette ned lånerentene. Trolig skjer ingen ting før sentralbanksjef Svein Gjedrem tar initiativ til det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I klartekst betyr det at norske lånekunder ikke får lavere rente i banken før Norges Bank senker sine skyhøye renter. I landets banker sitter sjefene på gjerdet og venter.

Blant dem er Kreditkassens informasjonsdirektør Kjell Flø:

- Norges Bank bør gi et signal om at rentene skal ned før vi gjør noe som helst. Det hører med til sjeldenhetene at vi setter ned rentene før sentralbanken gjør det.

Kraftig fall

De siste dagene har rentene i det såkalte pengemarkedet falt kraftig. Det er blant annet i dette markedet bankene skaffer kronene de seinere låner ut igjen til boligkjøpere og andre pengetrengende.

Pengemarkedsrenta (tre måneders NIBOR) er nå på om lag 7,5 prosent - lavere har den ikke vært siden 21. august i fjor.

Likevel er bankene urokkelige.

- Vi må vente og se. Vi registrerer at pengemarkedsrentene har sunket, men ønsker å se en viss stabilitet før vi vurderer å skru ned våre renter, sier Flø.

To forhold bidrar til at bankene vegrer seg for å sette ned rentene:

  • De tjener nå bedre enn på lenge fordi rentemarginen - forskjellen mellom utlånsrente og innskuddsrente - har økt betydelig.
  • I tillegg er kostnadene ved å sende ut varsel om renteendringer store. Dersom pilene snur igjen, og nye brev må sendes, taper bankene penger. Bare for Kreditkassen utgjør et rentebrev i papir og porto kostnader på mellom 1,5 og to millioner kroner.

- Noen uker

Stadig flere analytikere tror likevel at sentralbanksjef Svein Gjedrem er i ferd med å bønnhøre landets lånekunder.

- Men det vil nok gå noen uker før Norges Bank setter ned rentene, mener senior valutaanalytiker John Tørklep i Den norske Bank.

- Akkurat nå påvirkes kronekursen og rentene positivt av oljeprisen og Gjedrem-effekten, men han ønsker nok å se stabilitet før han foretar seg noe.