Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bankes, voldtas og tvinges til å stå i septik

Ferieparadiset Kambodsja rydder gatene. Rusmisbrukere og gatebarn får svi.

HIV: Kambodsja har ifølge amerikanske USAID redusert antallet HIV-positive de siste årene. HIV knyttes tett opp til narkobruk - og metodene som brukes for å nærmest rydde gatene for rusmisbrukere er svært kontroversielle. Bildet viser en rusavhengig, narkoman, HIV-positiv kvinne som tidligere har latt seg intervjue av Reuters om sin fortvilte situasjon. Foto: Reuters / NTB scanpix
HIV: Kambodsja har ifølge amerikanske USAID redusert antallet HIV-positive de siste årene. HIV knyttes tett opp til narkobruk - og metodene som brukes for å nærmest rydde gatene for rusmisbrukere er svært kontroversielle. Bildet viser en rusavhengig, narkoman, HIV-positiv kvinne som tidligere har latt seg intervjue av Reuters om sin fortvilte situasjon. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kambodsja har en vond historie, men er de siste årene blitt et stadig mer populært reisemål. En rekke norske turoperatører arrangerer reiser til det asiatiske ferieparadiset.

I norsk presse er «eksotiske Kambodsja» omtalt som «det nye Thailand» og utropt til «Sørøst-Asias heteste reisemål».

Nå avslører Human Rights Watch (HRW) nye opplysninger om en del av virkeligheten de færreste turister får med seg.

For å rydde gatene i forbindelse med storbesøk fra Vesten, det være seg statsbesøk eller turisme, har nemlig kambodsjanske myndigheter, ifølge HRW, innført svært brutale rutiner for hvordan de behandler «uønskede elementer» i gatebildet:

Rehabilitering Gatebarn, prostituerte, tiggere - og handicappede - skyfles ifølge organisasjonen inn i store sentere der de utsettes for det en rekke kilder beskriver som grufull behandling. Ifølge en ny rapport fra den anerkjente organisasjonen utsettes de uønskede for både torturlignende metoder, seksuelle overgrep, tvangsarbeid og grov vold i sentrene - som driftes av den kambodsjanske hæren, sammen med politiet og sosialtjenesten.

Totalt skal det befinne seg åtte slike sentre i landet, i byene Battambang, Banteay Meanchey, Siem Reap, Koh Kong og hovedstaden Phnom Penh.

Intensjonen er edel nok - å rehabilitere rusmisbrukere. Men i praksis er sentrene blitt reine torturleire, ifølge HRWs intervjuer med totalt 33 tidligere innlagte, eller innsatte, alt etter som du ser det.

Voldtekt og juling Mannlige pasienter beskriver grov vold, regelmessig juling, tvangsarbeid uten lønn og ydmykende tortur som å bli tvunget til å stå i septikk.

Kvinnelige pasienter forteller om gjentatte voldtekter og seksuell trakassering.

Flere av intervjuobjektene fortalte at de hadde sett barn ned i seksårsalderen i sentrene. Barna ble behandlet like hardt som de voksne, og ble lenket fast, banket og tvunget til krevende eksersis.

BESLAG: Kambodsjansk politi setter fyr på et stort narkobeslag i Phnom Penh i august 2012. Men landet sliter fortsatt med et stort narkotikaproblem. Foto: Reuters / NTB scanpix
BESLAG: Kambodsjansk politi setter fyr på et stort narkobeslag i Phnom Penh i august 2012. Men landet sliter fortsatt med et stort narkotikaproblem. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Regjeringen har hevdet at en av ti innlagte er barn under 18. Barn med rusproblemer, som bor på gata, skal beskyttes - ikke bli banket opp og utnyttet, sier «Amon», en tidligere innlagt, til HRW.

Avviser Det er ikke første gang slike sentre omtales, men forholdene for de innlagte blir ifølge HRW stadig grovere.

Også nasjonale medier i Kambodsja har beskrevet de grufulle forholdene.

I 2010 avviste Neak Yuthea, direktør for Kambodsjas senter for rusbekjempelse, NACD, blankt at det ble utøvd vold ved sentrene.

- Ingen blir tvunget inn på sentrene, alt skjer frivillig. Det foregår verken vold eller voldtekt, det skjer ingenting galt, hevdet Yuthea overfor FNs nyhetsorgan IRIN.

NACD har ikke kommentert de nye avsløringene.

VAKKERT: Strendene i Kambodsja er et yndet reisemål, både for nordmenn - og for lokale kuer. Foto: AP / NTB scanpix
VAKKERT: Strendene i Kambodsja er et yndet reisemål, både for nordmenn - og for lokale kuer. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer