GJERNINGSMANNEN: 50 ble drept og 53 skadd da Omar Mir Seddique Mateen (29) gikk amok med våpen på en homoklubb i Orlando i USA. Foto: AP/NTB Scanpix
GJERNINGSMANNEN: 50 ble drept og 53 skadd da Omar Mir Seddique Mateen (29) gikk amok med våpen på en homoklubb i Orlando i USA. Foto: AP/NTB ScanpixVis mer

- Banket ekskona, gikk til bønn flere ganger i uka og snakket dritt om homofile

Dette vet vi om Orlando-skytteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 50 personer er drept og 53 skadd etter massakren mot homoklubben Pulse i Orlando i Florida. Det gjør det til den verste masseskytingen i amerikansk historie.

FBI har bekreftet at gjerningsmannen var Omar Mir Seddique Mateen (29). Ifølge Wikipedia ble han født i New York. Foreldrene er fra Afghanistan.

Teknikere og etterforskere fra det føderale politiet FBI og en lang rekke andre polititjenester som etterforsker terrorhandlingen i Orlando har jobbet på spreng i huset der foreldrene til massedrapsmannen Omar Mateen bor.

Huset, som ligger i byen Port St. Lucie, er også registrert bostedsadresse for den 29 år gamle terroristen, men det hersker tvil om det faktisk var her eller et annet sted han den siste tida har hatt fast tilhold.

29-åringen jobbet i sikkerhetsselskapet G4S. Han bar våpen i forbindelse med jobben, bekrefter selskapet overfor nyhetsbyrået Reuters.

Orlando-skytteren hadde vært ansatt i selskapet siden 10. september 2007.

I FBIs søkelys

I går kveld opplyste FBI at Mateen har vært under etterforskning av FBI to ganger for mulige bånd til kjente terrorister.

Den første gangen var i 2013. Etter at han ble avhørt da, fant ikke FBI noen grunn til å fortsette etterforskningen.

I 2014 kom han igjen under lupen til FBI, da for mulige bånd til en amerikansk selvmordsbomber. FBI fant imidlertid ut at kontakten hadde vært minimal, og saken ble henlagt.

Mateen kjøpte to lovlige våpen denne uka.

Ifølge Florida Today omtaler en tidligere kollega av Mateen Orlando-skytteren som en ustabil person som til stadighet kastet om seg med rasistiske ytringer og nedsettende utsagn om homofile.

- Ikke radikalisert

Faren til Omar Mateen, Seddique Mateen, har støttet Taliban og fordømt pakistanske myndigheter, ifølge Washington Post.

Avisa skriver at han i et TV-program kalt «Durand Jirga Show» snakker om en rekke politiske temaer. Programmet blir kringkastet i California på en kanal kalt «Payam-e-Afghan».

Faren har uttalt at sønnens angrep ikke var religiøst motivert, og forklarte at Omar, ved en tidligere anledning, hadde blitt svært sint da han så to menn kysse.

I et intervju med Dagbladet avviser faren til Orlando-skytteren at han støtter Taliban.

Han forteller at sønnen besøkte dem lørdag, bare timer før han ble massemorder. De kunne ikke merke noe som helst på ham.

- Han var ikke radikalisert. Han hadde hverken langt skjegg eller side klær. Det var ikke noe ved ham som tydet på at han var radikalisert. Han var helt vanlig. Jeg fulgte veldig godt med på Omar, sier Seddique Mateen til Dagbladet.

- Gikk til bønn

Amerikanske medier beskriver gjerningsmannen som bodybulider og en religiøs mann. Han hadde på et tidspunkt et ønske om å bli politi, men gjorde aldri noe for å realisere det.

- Mateen gikk til bønn tre eller fire dager i uka, ofte sammen med sønnen sin. Han var ikke veldig sosial, men han har aldri vist tegn til vold, sier Imam Syed Shafeeq Rahman ved Islamic Center i Fort Pierce.

Midt under terrorangrepet ringte Mateen nødtelefonen på 911 og sverget troskap til IS og terrorgruppas leder Abu Bakr al-Baghdadi, har politiet opplyst.

Ifølge NBC News skal terroristen også ha hyllet Tsarnajev-brødrene – som drepte tre i et terrorangrep mot Boston Marathon i 2013.

Ifølge CNN ringte han nødtelefonen 20 minutter ut i angrepet. Mateen ble skutt og drept av politiets spesialstyrker etter tre timers beleiring.

Banket ekskona

Sitora Yusifiy var gift med Omar Mateen. Hun var redd for mannen sin, som mishandlet henne.

– Han var ikke en stabil person. Han slo meg. Han kunne banke meg bare fordi klesvasken ikke var ferdig, sier ekskona som skilte seg fra ham i 2011, til Washington Post.

I etterkant har IS' propagandakanal Amaq Agency kommet med påstander om at IS står bak angrepet, og at Mateen var en soldat for IS, skriver blant annet etterretningssiden SITE.

De har imidlertid ikke framlagt noe bevis for dette, og flere påpeker at meldingene kommet etter at amerikanske medier skrev at Mateen sverget troskap til IS.