Banket gutten foran vaktene

Først brukte faren sin fem år gamle sønn med Downs syndrom til å stjele i sportsbutikken. Da de ble oppdaget, banket han opp sønnen foran øyene på butikksjef Marius Haugaløkken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det oppsiktsvekkende tyveriet fra Sportshuset på Storo butikksenter i Oslo skjedde i mars i år. Et følge bestående av en 38 år gammel far og hans åtteårige sønn samt farens voksne nevø (23) kom inn i sportsbutikken like før klokka 14.

Men butikksjef Marius Haugaløkken og andre ansatte i butikken bestemte seg for å holde et ekstra øye med dem så lenge de var i butikken.

- Etter kort tid tok faren ned en ryggsekk fra et stativ og festet sekken til guttens rygg, forteller butikksjefen til Dagbladet. Gutten, som har Downs syndrom, fulgte lydig farens anvisninger. Like etter ble et par dyre sko puttet ned i sekken. Deretter forlot gutten og farens nevø butikklokalene, mens faren selv ble igjen i butikken for å oppholde betjeningen der.

Kom seg ut

- Ved en misforståelse ble vekterne i butikksenterets første etasje varslet om at det var faren som var tyven. Derfor grep de ikke inn da barnet og den andre mannen kom ut. Først da alle tre var helt ute på parkeringsplassen, ble feilen oppdaget. Sammen med vektere løp vi ut på mellom bilene og stoppet trioen, forteller Marius Haugaløkken, som mener at de påfølgende minuttene ble de mest oppsiktsvekkende i hans tid som butikkarbeider: - Da faren forsto at vi hadde oppdaget tyveriet, lot han først som om at ikke forsto hva vi sa. Deretter gjøv han løs på sønnen sin. Han slo ham i ansiktet og vektere måtte kaste seg imellom far og sønn for å hindre at den vesle gutten skulle få enda mer bank. Faren hevdet at det var sønnen som hadde stjålet varene, og at han selv ikke ante noe.

I politiavhør har han nektet all befatning med saken.

Møtes i retten

- Det var virkelig ille, forteller Marius Haugaløkken, som belager seg på å møte faren og hans nevø igjen til våren. Da skal nemlig saken opp for retten i Oslo, og butikksjefen fra Sportshuset er innkalt som vitne. - Vi valgte å opptre så rolig som overhodet mulig på grunn av den unge sønnen. Det er forferdelig når det er barn inne i bildet. Og ventetida før politiet kom, falt lang, sier Haugaløkken, som forteller at bruk av barn i butikktyveri dessverre er langt fra sjelden.

SJOKKERT ETTER BUTIKKTYVERI: Stadig flere foreldre bruker barna sine i tyveriraid mot butikker. En 38 år gammel mann er tiltalt for å ha brukt sin åtte år gamle sønn, med Downs syndrom, for å stjele varer for vel 2000 kroner hos Marius Haugaløkken i Sportshuset på Storo i Oslo.