Banket opp 8. mars-toget

Kvinnene sto rolig i Istanbul for å markere kvinnedagen. Så begynte politiet å slå. Se videoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrasjonen i Istanbul på søndag startet fredelig og endte i blod og tårer. Et sted mellom 150 og 300 demonstranter samlet seg utenfor borgermesterens kontor på Beyazit torg.

Mengden feiret kvinnedagen 8. mars. De ropte slagord mot regjeringen og krevde like rettigheter for kvinner og menn.

De krevde dessuten slutt på volden mot kvinner.

Sparket demonstranter i ansiktet

Tyrkisk politis respons sjokkerte alle som har sett tv-opptakene: Mengden står rolig, det er verken roping eller bevegelse blant demonstrantene. Etter at mengden nekter å flytte seg på politiets ordre, springer politi med batonger mot demonstrantene og begynner å slå løs på både kvinner og menn med batonger.

• BBCs bilder viser blant annet et par som sitter på bakken og prøver å beskytte seg etter at de har falt eller blitt slått ned. En politimann som er på vei til å springe forbi, stanser og snur ryggen halvveis mot de to. Så tar han sats og sparker bakover med full kraft mot jentas hode.

• En annen scene blir fanget inn av en kameramann som blir oppmerksom på at det skjer noe i buskene ved parken. Der filmer han en skrikende mann som gjemmer seg for politets batonger. På hver side av mannen står det politifolk og sprayer ham ned med tåregass. Mannen hyler, men kommer seg ikke unna.

• En kvinne blir dyttet overende i flukten. En politimann sparker henne i ansiktet mens hun ligger nede. Han løper bare videre, men kvinnen blir liggende på bakken. Hun er ikke i stand til å reise seg.

Alle foto: SCANPIX
Alle foto: SCANPIX Vis mer

• En annen kvinne reiser seg etter å ha blitt dyttet i bakken, men blir løpt hardt overende i samme øyeblikk og faller med stor kraft i brosteinen med hodet først.

• TV-opptak viser forsvarsløse demonstranter som kjemper for å få luft etter å ha blitt sprayet med tåregass.

• Bildene viser også blødende demonstranter som ligger livløse på bakken.

• Minst 63 av demonstrantene ble arrestert. Tre skal ha havnet på sykehus.

Skarp reaksjon fra EU

Samtidig som demonstrasjonen fant sted i Istanbul, møttes tyrkiske myndigheter i Ankara med EUs utsendinger for å fortsette samtalene rundt tyrkisk EU-medlemskap. Men EUs utsendinger fikk med seg tv-sendingene fra Istanbul og reagerte skarpt på bildene de så.

- Vi er sjokkerte over bildene av politi som slår kvinner og unge mennesker, sier Luxemburgs utenriksminister Jean Asselborn på en pressekonferanse i Ankara.

- Kvinners rettigheter er et viktig tema i samtalene våre. Vi er bekymret over å se slik unødvendig maktbruk.Etter EUs krasse uttalelser har regjeringen i Tyrkia beklaget volden. Hendelsen blir nå undersøkt, ifølge utenriksminister Abdullah Gül.

- Uheldig hendelse

Den Tyrkiske ambassaden i Oslo beklager nå det som har skjedd.

- Dette er en uheldig hendelse som har vekket sterke reaksjoner ikke bare i Norge og resten av verden, men også i befolkningen, mediene, og myndighetene i Tyrkia, sier ambassadesekretæren til Dagbladet.no.

- Sikkerhetspersonellet har her gått utover sitt mandat i forhold til hva de har som oppgave, og det vil ikke å ustraffet hen. Som også vår utenriksminister har sagt i dag, vil dette etterforskes, og de ansvarlige vil få sin straff, sier ambassadesekretæren.

Hun ønsker av hensyn til ambassadens interne regler å være anonym.

Kan ha vært lovlig demo

Tyrkisk politi hevder at demonstrasjonen var ulovlig. Dét er Amnesty International slett ikke sikker på: Tyrkisk lovverk har gjennomgått mange endringer de siste årene for å tilnærme landet til EU, og kvinnedemonstrasjonen kan være lovlig etter disse reformene.

- Det er ikke sikkert at demonstrasjonen var ulovlig, selv om politiet hevder det. Nye lover har kommet på plass, men det har ikke fått stor betydning i praksis. Uansett var metodebruken under enhver kritikk, sier Amnestys fungerende generalsekretær i Norge, John Peder Egenæs til Dagbladet.no.

Tilbakemeldingen fra Amnesty International er krass etter søndagen.

- Det var en fredelig demonstrasjon, vi antar mellom 300 og 500 mennesker demonstrerte, og politiet brukte køller og pepperspray. Vi ser på dette som et eksempel på hvordan tyrkiske myndigheter ofte forholder seg til denne typen samlinger og demonstrasjoner. Dette var helt unødig voldsbruk.

- Måten politiet gikk frem på, var helt uakseptabel. Ingenting tyder på at det var nødvendig. Det er snarere eksempel på politiets ryggmargsrefleks. Det er gledelig at myndighetene vil etterforske, men en slik etterforskning må være offentlig og gjennomføres av troverdige personer, sier Egenæs.