Banket opp feil familie

To ganger kom ungdomsgjengen for å hevne en angivelig voldtekt. De angrep huset med paintballpistoler, ølflasker og kniv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESAND (Dagbladet): -  Vi var livredde, forteller Nikolic Danijela. Den 23 år gamle tobarnsmora ante fred og ingen fare da det plutselig smalt i veggen på huset like utenfor Lillesand sentrum seint lørdag kveld.

Hun kikket ut og ble straks grepet av to voksne menn, som forsøkte å dra henne ut av vinduet. Mannen hennes og de to barna på fire år og 18 måneder, som våknet av bråket, var sjokkerte øyenvitner til den rystende episoden.

-  Jeg har sår på både armer og bein etter at de forsøkte å hale meg ut, og fra skuddene, sier Danijela, som opprinnelig kommer fra Jugoslavia, og viser fram sår på høyre arm og bein.

Bevæpnet

-  De slo både kona mi og barna mine. Slike folk er ikke menn. De er ikke bikkjer eller apekatter. De er i beste fall galninger, sier ektemannen hennes, Music Ismet. 31-åringen, som har vært i Norge i snart to år, forteller at huset var omringet av minst fire menn som ankom på motorsykler. De bar hjelmer, men Ismet antar at de var i 20-åra.

-  De skjøt flere ganger mot huset, som om det var automatvåpen, forteller Ismet og viser hvordan både vegger og vinduer ble truffet. Røde og grønne flekker er tydelig spor. Flere av beboerne i huset ble også truffet.

Slag og trusler

Da ungdomsgjengen ankom, var familien allerede rystet av en annen opplevelse. Kvelden i forveien ble de nemlig også angrepet av bevæpnede menn.

-  De slo meg, blant annet med en ølflaske, flere ganger, og truet meg med en kniv, forteller Hatim Ammar Mbroek. Han bor i det samme huset som ekteparet, men i etasjen over.

-  Jeg ropte flere ganger at jeg var feil mann, men de hørte ikke på meg, sier Mbroek.

Angriperne hadde også gjort flere forsøk på å ta seg inn i huset. Inngangsdøra bærer tydelig preg av å ha blitt forsøkt brukket opp med en spade.

Bakgrunnen for de to angrepene er etter alt å dømme en angivelig voldtekt natt til fredag i forrige uke. En 15 år gammel gutt fra Lillesand ble overfalt og ranet, og seksuelt antastet, på vei hjem fra fest. Guttens foreldre anmeldte straks forholdet.

Siktet for voldtekt

Anmeldelsen var imidlertid ikke nok for det lokale ungdomsmiljøet i sørlandsbyen. De ventet ikke på den videre politietterforskingen. I stedet tok de saken i egne hender.

Politiet rykket ut da de fikk rapport om angrepet, som skjedde i 19-tida fredag. Og på bakgrunn av signalementet til 15-åringen ble en 24 år gammel asylsøker fra Libya pågrepet. Mandag ble han siktet og varetektsfengslet for fire uker. Kjennelsen ble imidlertid påkjært på stedet.

-  Den siktede bor egentlig i Trondheim, men har vært på besøk hos meg i noen dager, sier Mbroek. Han er ikke i tvil om at de to angrepene har sin bakgrunn i den angivelige voldtekten natt til fredag, noe han beklager hvis det viser seg å være tilfelle.

23 år gammel Mbroek er uansett rystet over det han oppfatter som borgervern.

-  De ba heller ikke om unnskyldning da de forsto at de hadde gått løs på feil mann.

Maner til ro

Politiet oppfordrer folk til ikke å la følelsene løpe løpsk, og advarer på det sterkeste mot hevnaksjoner og borgervern.

-  Vi kan ikke ha det sånn at folk begynner å hevne forskjellige episoder, sier etterforskingsleder Terje Legreid ved Lillesand lensmannskontor. Han forstår at folk blir opprørt, men maner samtidig til ro.

-  Først og fremst er det viktig at vi får gjennomført de vitneavhørene, sier Legreid.

FIKK JULING: Nikolic Danijela (23) og Hatim Ammar Mbroek (23).
RYSTET FAMILIE: Familien som ble angrepet av en ungdomsgjeng i Lillesand etter voldtekten av 15-åringen. Fra venstre: Danijela (1), Music Ismet, Isabella (4), Danijela Nikolic, Tersun (15), Julian (9) og Ristic Dragica.