Demonstrasjonene i Hviterussland:

- Banket opp for ingenting

De ble tatt fra gata, banket opp og fengslet. Nå forteller unge hviterussere om deres brutale møte med sikkerhetsstyrkene til «Europas siste diktator».

STORE SKADER: Ivan Krutsjenkov (25) og Stanislav Dziadow (23) er blant de mange tusen hviterusserne som har blitt arrestert siden demonstrasjonene brøt ut i landet. De forteller til Dagbladet at de ble pågrepet og banket opp, tilsynelatende uten grunn. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Utenfor landets grenser kalles Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko «Europas siste diktator». Innenfor grensene kaller opposisjonen ham «tre prosent», i sterk kontrast til den offisielle oppslutningen på 80,1 prosent han angivelig fikk i presidentvalget 9. august.

Siden da har Lukasjenko og hans til nå trofaste apparat blitt rystet av storstilte demonstrasjoner, som har funnet sted over hele landet. Så ble det hviterussiske folk selv rystet da «diktatorens» sikkerhetsstyrker tok i bruk voldsom makt mot dem.

Siden den gang har Dagbladet vært i kontakt med en rekke hviterussere som forteller at de på tilsynelatende vilkårlig grunnlag er blitt pågrepet, banket opp og fengslet. Noen av dem er blitt dømt, andre har fått advarsler og atter andre har fått munnkurv.

Dette er historiene til noen av dem, slik de har fortalt dem til Dagbladet.

Ble tatt

Brødrene Aleksej (24) og Ivan (25) Krutsjenkov gikk tur sammen om kvelden 11. august, da Aleksej ble stanset av en mann i sivile klær. Litt tidligere hadde Ivan gått for å kaste søppel, og havnet noen meter bak lillebroren da Ivan plutselig så flere uniformerte omringe Aleksej, samtidig som en annen mann forsøkte å distrahere ham.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer