POSERER: Al-Shabaab-styrker viser seg fram i Mogadishus gater. Foto: REUTERS/Feisal Omar
POSERER: Al-Shabaab-styrker viser seg fram i Mogadishus gater. Foto: REUTERS/Feisal OmarVis mer

Banket opp kvinner fordi de solgte te

Al-Shabaab har skapt stabilitet flere steder i Somalia - til en høy pris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det dokumenterer den anerkjente menneskerettighetsgruppa Human Rights Watch i en nylig publisert rapport.

Gruppa konstaterer at al-Shabaab, som av FN, USA og norske PST anses for å være en terrororganisasjon, har bragt stabilitet til flere områder i det sørlige Somalia. Islamistgruppa styrer sine områder med knallhard hånd, noe som har gitt resultater.

Men til en svært høy pris.

Al-Shabaab står for en lovhåndhevelse som grenser til - og over - mot overgrep mot sivilbefolkningen. Den anerkjente menneskerettighetsgruppa dokumenterer hvordan spesielt kvinner får lide under terrorregimet.

Hvis kvinnene ikke bærer det tradisjonelle, heldekkende, klesplagget abaya, blir de straffet med grov vold.

En kvinne forteller hvordan hun ble banket «mange ganger - en, to, tre, fire, fem», da hun ikke var iført abaya da hun måtte løpe ut av huset sitt fordi hennes lille barn forsvant ut døra og måtte hentes.

MACHETE: En Al-Shabaab-tilhenger viser et flagg til støtte for gruppa i Kenyas hovedstad Nairobi, 15. januar i år. Foto: REUTERS/Thomas Mukoya
MACHETE: En Al-Shabaab-tilhenger viser et flagg til støtte for gruppa i Kenyas hovedstad Nairobi, 15. januar i år. Foto: REUTERS/Thomas Mukoya Vis mer

Også kontakt med det motsatte kjønn kan resultere i brutal straff.

Solgte teEtt eksempel er hvordan flere kvinner uavhengig av hverandre forteller at de er blitt banket opp, pisket eller fengslet fordi de solgte te -  siden tesalget bragte dem i kontakt med andre menn enn ektemennene.

Islamistgruppa har tilkjempet seg makt i det lutfattige Somalia mye på grunn av en falleferdig og inkompetent motstand i AMISOM, den sammensatte hærstyrken med mandat fra Den Afrikanske Union om å skape ro i landet, og støtte overgangsregjeringen i Mogadishu.

Den 5250 mann sterke AMISOM-styrken, som består av soldater fra Uganda og Burundi, har ikke lykkes i å bekjempe islamistopprørerne.

TaktikkI kampen for et islamistisk Somalia tar al-Shabaab også i bruk taktikk som utelukkende rammer sivile. Ved flere tilfeller har ifølge HRW al-Shabaab-styrker skutt inn i - og ut fra - boligområder kontrollert av AMISOM.

PÅ FLUKT: Sivile rømmer sine hjem i Mogadishu 12. mars i år, grunnet kamper mellom AMISOM og al-Shabaab. Foto: REUTERS/Ismail Taxta
PÅ FLUKT: Sivile rømmer sine hjem i Mogadishu 12. mars i år, grunnet kamper mellom AMISOM og al-Shabaab. Foto: REUTERS/Ismail Taxta Vis mer

Slik skal de friste motparten til å angripe områder de i utgangspunktet selv kontrollerer, og på den måten skade AMISOMs omdømme internasjonalt, skape sinne i befolkningen og sørge for sivile tap.

- Al-Shabaab har bragt stabilitet til flere områder som lenge har vært plaget av uroligheter, sier Afrika-ansvarlig Georgette Gagnon i Human Rights Watch.

- Men de har gjort det gjennom brutalitet og undertrykkelse av sivile.

SPLID: Al-Shabaab har for en stor del drevet den rivaliserende islamistgruppa Hizbul Islam på flukt. Her er Hizbul Islams leder, sjeik Hassan Dahir Aweys (i midten) på vei til en demonstrasjon mot AMISOM i Mogadishu. Foto: REUTERS/Ismail Taxta
SPLID: Al-Shabaab har for en stor del drevet den rivaliserende islamistgruppa Hizbul Islam på flukt. Her er Hizbul Islams leder, sjeik Hassan Dahir Aweys (i midten) på vei til en demonstrasjon mot AMISOM i Mogadishu. Foto: REUTERS/Ismail Taxta Vis mer