Banket opp og tvunget til å synge «lenge leve Muammars løver»

Videoopptak kan vise seg å spille en viktig rolle i et eventuelt rettslig etterspill for den libyske diktatoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Muammar Kadhafis regime stengte tidligere i år mobilnettverket flere steder i Libya for å hindre opprørsstyrkene i å kommunisere med hverandre.

Men at stadig flere har mobiltelefoner med kamera kan vise seg å spille en viktig rolle i et eventuelt rettslig etterspill for regimet.

Både opprørere og regjeringssoldater har brukt sine telefoner til å ta bilder og videoer av konflikten.

Krigsforbrytelser En video (se øverst i denne saken), som angivelig skal komme fra telefonen til en fanget regjeringssoldat, viser det som kan være Kadhafis soldater når de mishandler en gruppe menn. Gruppen blir også ifølge nyhetsbyrået Reuters tvunget til å synge «lenge leve Muammars løver»

Bildematerialet kan bli en viktig dokumentasjon sett fra begge sider, av de voldsomme kampene som har herjet landet de siste månedene.

Den internasjonale straffedomstolens sjefsanklager Luis Moreno-Ocampo kom i februar med en appel om at folk i landet måtte dokumentere krigen.

I byen Misrata har en gruppe opprørsallierte advokater jobbet med å samle bevis for det de kaller krigsforbrytelser begått av Kadhafis styrker.

- I begynnelsen da Kadhafi sendte ut snikskyttere måtte vi bevege oss med varsomhet, det gjorde dokumentasjonsarbeidet vanskelig, men vi har samlet mye, sier Omar Abulifa, leder av en menneskerettsorganisasjon i kystbyen Misrata, til Reuters.

150 gigabyte samlet inn Ettersom opprørerne fikk kontroll over mer og mer av byen i april og mai skal organisasjonen ha satt innsamlingen av bevismaterialet i system.

Opptakene de samlet inkluderer videoer av Kadhafis bombangrep mot byen som drepte og såret mange sivile.

HARDE KAMPER: Libyske opprøre kjører forbi et boligkompleks ødelagt etter harde kamper i Misrata. Foto: Darren Whiteside / Reuters / scanpix
HARDE KAMPER: Libyske opprøre kjører forbi et boligkompleks ødelagt etter harde kamper i Misrata. Foto: Darren Whiteside / Reuters / scanpix Vis mer

- Noe av materialet kan brukes i en eventuell rettsak som bevis, men ikke alt fordi materialet må være fra en pålitelig kilde, og det må være tydelig hva som skjer på det enkelte opptaket, sier Abulifa til nyhetsbyrået

Rundt 150 gigabyte med video er så langt samlet inn av organisasjonen.

Lege blødde i hjel - Alle har videomateriale som dette, bare spør hvem som helst og de vil vise deg, sier Ali (21), en opprørsoldat og viser Reuters videoer på sin telefon.

Materialet soldaten har på sin mobil skal ifølge nyhetsbyrået vise en ubevæpnet lege som blør i hjel på gata etter å ha blitt skutt av kadhafis tropper.

Mange av opptakene som er gjort under kampene er for sterke til å vise. Ifølge Reuters viser en video folk som løper mot en bil som akkurat har vært involvert i en trefning. Da folkene åpner bildøra faller sjåføren ut. Han er skutt gjennom hodet av en snikskytter.

Andre videoklipp er tatt opp på byens sykehus og viser skadede barn. Ett klipp skal vise et bombet sykehus der sykepleierne jobber med å fjerne glasskår fra gråtende spedbarn.

MOBILVIDEO: Et bilde tatt fra en amatør-video tatt opp i Benghazi 24. februar i år. En gruppe opprørsallierte advokater har i flere måneder jobbet med å samle bevis for det de kaller krigsforbrytelser begått av Kadhafis styrker. De hevder de så langt har samlet inn 150 gigabyte med bildemateriale. Foto: AP / Scanpix
MOBILVIDEO: Et bilde tatt fra en amatør-video tatt opp i Benghazi 24. februar i år. En gruppe opprørsallierte advokater har i flere måneder jobbet med å samle bevis for det de kaller krigsforbrytelser begått av Kadhafis styrker. De hevder de så langt har samlet inn 150 gigabyte med bildemateriale. Foto: AP / Scanpix Vis mer