Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Banket opp småjenter på 9 og 11 år

De to småjentene på 9 og 11 år lekte fredelig sammen da to eldre jenter umotivert gikk til angrep med spark, slag og lugging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Voldsutøvelsen, som fant sted på en lekeplass ved Trones skole i Sandnes i går ettermiddag, må ha fortont seg som et mareritt for småjentene.

Etter regelrett å ha blitt rundjult med en lang rekke slag og spark samt lugging, opplevde de små ofrene at tenåringsjentene tok tak i øredobbene deres og sleit dem ut. Deretter stjal overgriperne småjentenes klokker og kastet alt sammen opp på taket av skolen.

- Vi ser på forholdet som en grov legemsfornærmelse mot to mindreårige, hjelpeløse jenter. Dette er en stygg sak, sier vaktsjef Per Knoph ved politiet i Sandnes.

Klarte å stikke av

Det var foreldrene som slo alarm etter å ha fått to gråtende småjenter hjem ved 16-tida i går. Begge skal ha båret preg av fysisk mishandling. Spesielt 11-åringen, som kom hjem forslått og med blått øye.

- De klarte å stikke fra overgriperne, opplyser vaktsjef Knoph, som ikke kan huske å ha opplevd en liknende voldsepisode.

Benekter

Barna klarte å gi såpass godt signalement på overgriperne at politiet etter kort tid kunne hanke inn to jenter på 15 og 13 år.

- De sitter i avhør nå. Barnevernet er koblet inn. Jenta på 13 erkjenner ingenting. Det er vanskelig å få noe ut av den eldste også. De er drevne, sier bare at de var på vei fra A til B og ikke kjenner til noe overgrep, sier vaktsjef Knoph, som er opprørt over den hjerterå volden.

Begge de pågrepne har ei fortid med barnevernsinstitusjoner. De skal være fra Sørlandet, og er bare på besøk i Sandnes.

- Helt atypisk

- Min umiddelbare kommentar er at jeg er enig med politiets vaktsjef i Sandnes. Dette er en helt atypisk episode, sier Thomas Haaland, forsker ved Norsk institutt for by- og Regionforskning (NIBR).

Haaland sier det typiske er at tenåringsjenter flyr i synet på hverandre . Som oftest noen de kjenner. Tema for slagsmålet har veldig ofte å gjøre med kjærlighet, forelskelse, seksualitet eller rykter om dem.

Psykolog Peder Kjøs i familie- og nettverksteamet ved Bjerktun behandlingshjem mener enkelte ungdommer har en veldig lav terskel på å føle integriteten truet og reagere med å angripe.

Råere vold

- Hvorfor er vanskelig å kommentere. Det ligger alltid en helt individuell historie bak, sier han.

Kjøs sier at utviklingen peker i retning av økt - og råere - vold utført av unge jenter.

- Tidligere har rå vold vært guttenes domene, det har tilhørt mannsrollen. Slik er det ikke lenger.

Hele Norges coronakart