Bankfusjoner - en motesak

Du får ikke billigere banktjenester, og bankene får ikke bedre resultater ved å fusjonere, hevder professor Lei B. Methlie. Han frykter at norske banker kan havne i bakleksa når utenlandske nettbanker kaster øynene på norske kunder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Administrerende direktører og banksjefer hevder gjerne at store banker er best - jo større desto bedre. Men professor Leif B. Methlie ved Norges Handelshøyskole tror ikke opprettelsen av en stor nordisk bankgigant mellom MeritaNordbanken og Kreditkassen vil gi kundene bedre banktjenester.

Dårlige storbanker

Methlie viser til at storbankene i Norge ikke utmerker seg på rentebarometrene med de beste tilbudene. Ikke kommer de særlig godt ut med hensyn til lønnsomhet, heller.

- Dette er blitt litt av en motesak. Det store paradokset er at det ikke finnes noe som viser at det lønner seg å være stor. Derfor er det svært vanskelig å finne rasjonelle argumenter for at norske banker bør fusjonere seg større, sier Methlie til Vårt Land.

Professoren mener at fordelene ved å fusjonere spises opp ved økte kostnader til koordinering av bankgigantene.

I en undersøkelse Methlie har foretatt svarer 21 av 23 norske banksjefer at de ønsker at bankene skal bli finansinskonsern.

- Det skremmer meg litt at alle banksjefene svarer at de vil vokse og bli større, mens ingen svarer at de heller vil splitte opp virksomheten.

Bedre som liten

Methlie mener at mange av bankene heller burde dele opp virksomheten og spesialisere seg enn å fusjonere.

- Antagelig skyldes det en inngrodd og fastlåst tankegang om hva tradisjonell bankdrift skal være. Her har banknæringen mye å lære av andre næringer, slår professoren fast.

Han frykter at norske banker skal havne i bakleksa når utenlandske nettbanker begynner å kapre norske kunder, bare nettsikkerheten blir god nok.

Han mener allerede nå å se tendens til at norske bankkunder shopper rundt hos forskjellige finansinstitusjoner etter de beste tilbudene.