MANGE RAMMET: Dette er noen av epostkontoene som 29-åringen ifølge politiet hadde full tilgang til og benyttet seg av - trolig for å lete etter private bilder av nordmenn. (Navnene og epostadressene er sladdet av Dagbladet)
MANGE RAMMET: Dette er noen av epostkontoene som 29-åringen ifølge politiet hadde full tilgang til og benyttet seg av - trolig for å lete etter private bilder av nordmenn. (Navnene og epostadressene er sladdet av Dagbladet)Vis mer

Banklokale ransaket av Kripos i hackersak

Datainnbrudd-tiltalt 29-åring jobber i finansselskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En 29 år gammel IT-konsulent som Kripos har tiltalt for flere omfattende datainnbrudd begått mellom 2003 og sommeren 2008, er ansatt i en norsk bank.

Banken fikk vite om politiets etterforskning av mannens påståtte hacker-aktiviteter da Kripos pågrep mannen og gikk til ransaking både av arbeidsplassen og 29-åringens bolig. Finansselskapet har måttet undersøke om dataeksperten har misbrukt ytterst sensitive it-systemer, men skal ikke ha funnet noen uregelmessigheter.

Generell kommentar Banken vil kun kommentere problemstillingen på generelt grunnlag, og ikke «en eventuell personalsak» knyttet til den tiltalte mannen.
 
- I tilfeller hvor vi blir gjort kjent av politiet eller påtalemyndigheten om en sak av en slik karakter, vil vi selvfølgelig gjøre de nødvendige tiltak for å være på den sikre siden. Det kan blant annet innebære at vedkommende får endret sine arbeidsoppgaver, sier informasjonssjefen i selskapet til Dagbladet.
 
Banken understreker at den ikke tar endelige beslutninger i forhold til ansatte som blir koblet til straffesaker som ikke gjelder selve arbeidsforholdet, før en rettskraftig dom eventuelt foreligger.

- Ingenting tyder på at denne saken har noe med jobben hans å gjøre, sier advokat Knut Helge Hurum, 29-åringens forsvarer.

Verken han eller tiltalte selv ville i dag kommentere hackersaken for øvrig, utover at mannen ikke erkjenner straffskyld.

Photobucket og Frodig.no 29-åringen er tiltalt for datainnbrudd, heleri og brudd på Åndsverksloven og Personopplysningsloven. Grunnlaget er at han skal ha stjålet informasjon om 66 millioner brukere av bildelagringstjenesten Photobucket, flere tusen brukere av det norske dating-nettstedet Frodig.no, og for å ha lest og lagret e-posten til minst 187 personer fra hele landet.

Alle datainnbruddene skal ha skjedd for å finne nordmenn som brukte samme passord som innlogging på de aktuelle nettsidene til å logge seg på sine private epostkontoer hos Hotmail, Yahoo eller Gmail. I de mange epostkassene hackeren fikk tilgang til, skal han ha jaktet på bilder av nakne og lettkledde personer - som han så videresendte til sin egen e-postkonto for privat bruk.